Geef met kerst de winter een warm welkom


KERKRADE, 20160709 -- Op de jaarlijkse kerstbeurs in Frankfurt zijn de nieuwe trends voor 2016 weer bekend gemaakt. Naast de Scandinavische manier van wonen met licht hout, kerst-rood en veel wit wordt ook dit jaar de houten kerstboom weer helemaal hot. Kerst gaat om verlichting, kleuren, sfeer en gezelligheid. Dit artikel gaat wat dieper in op hoe je dit jaar de winter en de kerst in huis kunt halen. Voor de liefhebbers kan de kerstsfeer niet vroeg genoeg beginnen.

Helaas is het alweer een hele tijd geleden dat we in Nederland van een witte kerst hebben mogen genieten. Warme kleuren worden nu vaak gecombineerd met witte en lichte kleuren om de winter in huis te halen. Warme kleuren hebben een vaste plek gekregen in de kerstboom en rondom het huis. De kleuren lichtgroen en dieprood in combinatie met licht oranje brengen een warme winterse sfeer in huis. Met de kleuren beige, koper, lichtgoud en wit gecombineerd met een houten kerstboom wordt de sfeer gecreëerd van een winters chalet. Dat speelt gelijk in op een Scandinavische trend. Scandinavisch wonen is populair. Dat daar een een kersttrend uit voortkomt, verbaast niet. Met licht hout, kerstrood en veel wit kan iedereen komend seizoen helemaal op de Scandinavische tour gaan.

Een van de koelere trends van dit jaar zijn winters groen & blauw. Een verfrissende stijl waarmee je een rustige maar vooral winterse sfeer in huis haalt. Variatie in kleur is erg belangrijk om stijl bij te stellen. Let op dat het niet te schreeuwerig wordt, het gaat vooral om de details. Glitter, glans en glamour zijn geen taboe meer. Parelkleurige materialen zoals schelpen in combinatie met witte, lichtgroene, rode en zwarte accenten maken dit tot een Italiaanse stijl.

De kerstkandelaar voor het raam is een oude traditie. Waar vroeger nog kaarsen werden gebruikt zijn deze nu veelal vervangen door kunstmatige verlichting. Dat geeft geen roetvorming en kunstmatige verlichting vergroot de veiligheid binnenshuis. Naast de verlichting van de kerstkandelaar zijn er de afgelopen jaren veel lichtgevende versieringen bijgekomen voor zowel binnen als buiten.

Een nieuwe trend die echt opkomt, is de houten kerstboom. Bij te weinig ruimte in een appartement of huis biedt een houten kerstboom uitkomst. Zonder onderhoud en makkelijk aan te kleden en verkrijgbaar in diverse groottes, sluit de houten kerstboom daarnaast ook goed aan bij de Scandinavische trend. Mocht het geen witte kerst worden dit jaar, dan is dit de mogelijkheid om toch nog een klein beetje winter in huis te halen.

Iedereen wil mooie kerstverlichting, kerst is het feest van het licht. LED-verlichting speelt hierin tegenwoordig een grote rol. Met veiligheid als grootste voordeel kiezen ieder jaar weer meer mensen voor deze vorm van verlichting. Het is er in alle soorten en maten, in de vorm van lichtslangen, om in een vaas te zetten of met kerstballen voor op tafel bij het kerstdiner. LED-verlichting is voor zowel binnen als buiten een duurzame en betrouwbare oplossing. Omdat LED-verlichting circa acht keer zo zuinig is en 40 à 50 keer zo lang mee gaat als een traditionele gloeilamp is het op langere termijn ook nog goedkoper. Dit betekent dat er dus een groter budget overblijft voor de rest van de aankleding. LED-verlichting is ook nog eens goed voor het milieu omdat het stroomverbruik een stuk lager ligt dan bij andere traditionele verlichting.

De afgelopen jaren zie je ook steeds meer kerstversiering buiten, de verwachting is dat ook deze trend door gaat zetten in de komende jaren. Voor de kerstliefhebbers onder ons is een tuin met kerstverlichting en de traditionele krans die aan de deur hangt een warm welkom in de anders zo koude, kille winter. Waar licht is, is warmte en gezelligheid en dat is wat iedereen graag wil uitstralen in het kerstseizoen van 2016.


Deel: ' Uit Frankfurt Nieuwste kersttrends 2016 '
Lees ook