Gemeente Ede

Uitbreiding Architectuurexpositie over de welstandscommissie in Stadskantoor De Doelen

Op 1 oktober wordt in Stadskantoor De Doelen de expositie over architectuur Ede Eigentijds, architectuur van 1990 tot hEDEn, uitgebreid. Naast moderne architectuur, en het werk van architecten die in Ede gevestigd zijn, is er nu ook aandacht voor de rol van de welstandscommissie in Ede. Wat doet de commissie, wanneer wordt ze geraadpleegd, en hoe beïnvloedt ze het aangezicht van de gemeente?

De welstandscommissie heeft een belangrijke stem bij de beoordeling van bouwplannen in de gemeente. Al sinds het einde van de 19e eeuw worden er in Nederland uitspraken gedaan over welstand door overheidsorganen. Wat is de invloed van welstand geweest, en waarom is het belangrijk dat er toezicht is op welstand? De expositie geeft met het antwoord op dergelijke vragen inzicht in de verantwoordelijkheden van de commissie, en de noodzaak van het uitoefenen van welstand.

De expositie Ede Eigentijds laat daarnaast met de werken van Edese architecten een beeld zien van de verrichtingen van deze architecten zowel binnen als buiten Ede. De expositie bestaat uit fotomateriaal, tekeningen en maquettes van twee projecten per architect.

De tentoonstelling geeft daarmee een goed beeld van de activiteiten van Ede op het gebied van locale en nationale architectuur: van woningbouw tot kantoorbouw, van unieke ontwerpen tot de inspanningen op het gebied van grote nieuwbouwprojecten, van supermarkt tot grafische industrie.

Ook heeft de gemeente een architectuurroute uitgezet. De route voert de toeschouwer door diverse wijken van Ede en Bennekom, en geeft de grote variatie in bouwen treffend weer. Een boekje met daarin 40 eigentijdse gebouwen in de gemeente is voor fl. 7,50 verkrijgbaar bij de receptie van de Doelen en de VVV-kantoren in Ede en Bennekom.

De tentoonstelling over hedendaagse architectuur is de zesde expositie in Stadskantoor De Doelen, en loopt tot midden november.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag bovendien tot 20.00 uur. Locatie: Stadskantoor De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. De toegang is gratis.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de afdeling exposities, Cassandra Carmio en Jaap Tuijn, tel. (0318) 68 07 13.
---

Ede, 8 oktober 2001

Deel: ' Uitbreiding Architectuurexpositie in Stadskantoor Ede '
Lees ook