De Pont stichting


Uitbreiding Museum De Pont
Benthem Crouwel Architekten, januari 2003

beeldbank

Januari 2003 is de uitbreiding van museum De Pont met een nieuw auditorium en een grote tentoonstellingszaal opgeleverd. Het gebouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architekten, het bureau dat ook de renovatie van het hoofdgebouw en het stedebouwkundige plan voor het gebied rondom De Pont voor zijn rekening nam.

De nieuwe uitbreiding van De Pont is sinds de opening van het museum in 1992 de eerste toevoeging die voor het publiek toegankelijk en zichtbaar is; eerder werden een depot en kantoren toegevoegd.

De uitbreiding, waarin extra expositieruimte en een multifunctioneel auditorium met bijruimten zijn ondergebracht, sluit naadloos aan op het bestaande gebouw en is ook afzonderlijk te gebruiken voor lezingen en evenementen. Bij de uitbreiding zijn dezelfde ontwerpuitgangspunten gehanteerd als bij de oorspronkelijke verbouwing van de Pont: oud en nieuw zijn afleesbaar en het materiaalgebruik sluit aan op het bestaande.

De uitbreiding gaat schuil achter een strekmetalen scherm, als voortzetting van het gevelvlak waarin ook al zo'n scherm aanwezig is. Hierdoor blijft het gebouw één volume, maar is er onderscheid tussen oud (baksteen) en nieuw (strekmetaal). Een gang rond het bestaande gebouw vormt de verbinding tussen de twee delen. De oude buitenmuur vormt de ene gangwand; glas en wit stucwerk de andere. Het plafond van de verlaagde verbindingsgang is losgesneden van de oude buitenwand zodat daglicht langs de buitenwand strijkt en deze over de volledige hoogte zichtbaar blijft.

Een service zone met toiletten, garderobe, projectiecabine en technische ruimte scheidt de expositieruimte en het auditorium van de gangruimte. De nieuwe tentoonstellingszaal is voorzien van verduisterbare sheds op het noorden en is met name bestemd voor het exposeren van video- en filminstallaties en voor de presentatie van tijdelijke projecten en installaties.

Het auditorium heeft een groot langgerekt raam aan de zijde van het entreeplein. Een elektrisch aangedreven gordijn en beweegbare delen in het gevelscherm zorgen ervoor dat het auditorium kan worden aangepast aan de verschillende activiteiten die er plaatsvinden, en dat het contact met buiten kan variëren van open tot geheel gesloten.

Het auditorium biedt maximaal 150 zitplaatsen (variabele stoelopstelling) en kan zowel met vlakke vloer alsook met podium worden gebruikt. Totale vloeroppervlakte is 160 m2. Er is kleedruimte aanwezig. Alle techniek en faciliteiten voor geluid en projectie (scherm 3 x 4 meter) zijn aanwezig.Het auditorium past bij de wens om het beleid van De Pont in een breder kader te plaatsen met een programma van lezingen, concerten, filmvoorstellingen en andere nevenactiviteiten. De Pont werkt hierbij samen met verschillende culturele instellingen in de stad en de regio.

De uitbreiding sluit als vanzelfsprekend aan op de oudbouw, maar brengt een opmerkelijke verandering teweeg ter plaatse van de overgang tussen het restaurant, de grote zaal en de tuin. De toevoeging levert veel extra gebruiksmogelijkheden op.

Opdrachtgever: de Pont stichting voor hedendaagse kunst, Tilburg NL

Architect: Benthem Crouwel Architekten bv BNA, Amsterdam

Constructeur: Raadgevend Ingenieursbureau Van Eden, Donderen

Installatieadviseur: Ingenieursbureau Knipscheer, Soest

Audiovisuele installaties: Hulskamp Audiovisueel, s-Hertogenbosch

Aannemer (bouwkundig): HBG Eindhoven
Aannemer (installaties): GTI Brabant

Bruto vloeroppervlakte: 600 m²
Ontwerp: 2001
Uitvoering: 2002

Persfotos kunnen hier worden gedownload

Deel: ' Uitbreiding Museum De Pont '




Lees ook