Uitnodiging stilte-actie tegen het stierenvechten in Den Haag


PERSUITNODIGING - EMBARGO tot 1 april 14.00 uur

DEN HAAG, 20170328 -- Op zaterdag 1 april zal het Comité Anti Stierenvechten een stilte-actie houden tegen het stierenvechten op het Plein in Den Haag. Dit is geen grap, er vinden nog steeds stierengevechten plaats in Europa (Spanje, Portugal en Frankrijk) en het stierenvechtseizoen begint op eind maart/begin april. Deze stilte-actie is deel van een campagne om de Nederlandse regering te vragen druk uit te oefenen op de Spaanse overheid, maar ook op het Europees Parlement om de volgende punten te bereiken:

  1. Het einde van het dierenleed door stierengevechten. Dieren lijden ondraaglijk bij dit soort evenementen.
  2.  Het einde van de subsidies die fokkers van vechtstieren krijgen via landbouwsubsidies.
  3. Een verbod op de toegang van minderjarigen tot stierengevechten en wrede stierenfeesten. De Verenigde Naties hebben aan diverse stierenvechtlanden gevraagd om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten. Spanje zal in de toekomst ook zo’n verzoek ontvangen. Ook Europa moet rekening houden met de rechten van het kind wanneer het gaat om de toegang van kinderen tot gewelddadige evenementen.
  4. Het sluiten van stierenvechtscholen in Europa. Minderjarigen moeten beschermd worden tegen geestelijk geweld. Leren hoe men een dier moet aanvallen en mishandelen tot de dood volgt is een vorm van geweld.

Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terecht komt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie. Daarnaast wil de meerderheid van de Spanjaarden, Fransen en Portugezen geen stierengevechten in hun land. De interesse in dit soort evenementen daalt jaarlijks. Volgens het Ministerie van Cultuur van Spanje gaat jaarlijks 8% van de Spanjaarden naar een stierengevecht. Toch blijft dit in stand dankzij de steun vanuit de overheid.


Deel: ' Uitnodiging stilte-actie tegen het stierenvechten in Den Haag '
Lees ook