Uitreiking NVTG BouwAward donderdag 15 april 2010


Nominaties NVTG BouwAward 2010 bekend

EINDHOVEN, 20100413 -- Ruim 40 bouwprojecten hebben zich aangemeld voor de NVTG BouwAward 2010, de bouwprijs van de beroepsvereniging voor facility professionals in de zorgsector. Onlangs heeft de jury acht projecten genomineerd. Wie de NVTG BouwAward 2010 wint wordt donderdag 15 april bekendgemaakt tijdens het NVTG congres in Congrescentrum Mooirivier in Dalfsen. De uitreiking vindt plaats door de juryvoorzitter van de NVTG BouwAward 2010, prof. dr. Robbert Huijsman.

De genomineerde projecten zijn:
Sina Locatie Bankras in Amstelveen
VU Kinderstad in Amsterdam
Duurzaam Verblijf in Beilen
Aan de Pas in Bunde
Parkhoff in Dordrecht
De Fjord in Capelle aan den IJssel
Vlietland Ziekenhuis in Schiedam
Steinmetz | De Compaan in Den Haag

Parkhoff
Parkhoff in Dordrecht is een woonvoorziening voor 36 psycho-geriatrische patinten. De woonvoorzieningen zijn ondergebracht in drie stadsvilla's. Elke villa bestaat in feite uit twee twee-onder-n-kap woningen. Elke woning telt zes bewoners. De woningen maken deel uit van het straatbeeld en betekenen hiervoor zelfs een meerwaarde. Op de begane grond bevinden zich de woonkamers met keuken. Die kamers zijn ingericht met eigen meubilair van de bewoners. Op de eerste verdieping zijn de slaapkamers. Per twee slaapkamers is er een sanitaire voorziening.
Bijzonder is dat elke villa over een lift beschikt. Door middel van een verbindingsgang zijn de woningen onderling verbonden. Door de gang kan men ook bij het restaurant komen. Det restaurant is ook toegankelijk voor buurtbewoners. Alle woningen beschikken zowel aan de voor- als achterzijde over tuinen.

De Fjord
De Fjord in Capelle aan den IJssel is een instelling voor jongeren met psychiatrische stoornissen en gedragsproblemen. Veelal zijn ze ook in contact geweest met politie en justitie. De Fjord oogt als een gebouw zonder franje. Een robuust gebouw dat van binnen vandalismebestendig moet zijn. In het interieur zien we dat robuuste karakter dan ook terug. Door een felgroene kleur toe te passen wordt daar enigszins de aandacht van afgeleid. Bijzonder is ook de verwerking van de plaatmaterialen tegen de wanden. Op de benedenverdieping van De Fjord zijn de lokalen voor therapie en een woonkamer. Deze zijn behoorlijk ruim van opzet. Op de bovenverdieping vinden we de onderwijslokalen. Deze zijn prettig licht, wat bijdraagt aan een goede leeromgeving. De Fjord beschikt over een prachtige sportzaal.

Kinderstad
Kinderstad in het VU Medisch Centrum is een ontspanningsruimte voor kinderen en hun familie en vrienden die zijn opgenomen in dit ziekenhuis. De bedoeling is dat ze in Kinderstad even hun ziekte kunnen vergeten. Kinderstad, dat op het bestaande gebouw van het VU op circa 35 meter hoogte is gerealiseerd, doet in niets aan een ziekenhuis denken. Het is hier een groot feest. DJ-tafels, een vliegtuigcockpit, racesimulator, whizzkidroom, Ajax corner en een theater. Naast de meer traditionele spelletjes maken deze bijzondere projecten Kinderstad tot een grote attractie. Kinderstad is echter niet een verzameling van alleen maar kleurrijke items, maar is vormgegeven als een totaalconcept .


Duurzaam Verblijf
Duurzaam Verblijf aan de rand van Beilen is een gesloten therapeutisch dorpje voor psychiatrische patinten met een verslaving . De 120 patinten verblijven hier gedwongen. Het dorp bestaat uit diverse type woningen (vrijstaand, geschakeld en gestapeld) die de bewoners afkomstig uit Amsterdam en Rotterdam een royale leefruimte bieden (55 m2). De woningen en facilitaire gebouwen zijn ontworpen in een organische architectuur. De kleuren van het schilderwerk zijn overal hetzelfde rood. Op het terrein is ook een kliniek, winkel, keuken, timmerwerkplaats en een fietsherstelwerkplaats aanwezig. Duurzaam Verblijf heeft de gemoedelijke sfeer van een recreatiepark.


Aan de Pas
Aan de Pas in Bunde is een instelling voor mensen met een spierziekte. Alle 18 patinten zijn aangewezen op intensieve verzorging. Door voorzieningen in de eigen royale appartementen (60m2) kunnen de bewoners toch enige zelfstandigheid behouden. Zo kan bijvoorbeeld vanuit de rolstoel de schuifpui elektronisch worden geopend, waardoor bewoners zonder hulp naar hun eigen terras kunnen. De woonkamers zijn hoger dan gangbaar is. Dit is gedaan voor het ruimtelijk effect omdat de bewoners veel tijd liggend op bed doorbrengen. Bij het project valt de aandacht voor detaillering op. De sfeer in het gebouw is warm en huiselijk. In dit gebouw zien we geen institutionele rechte gangen, maar prettig gebogen vormen met verspringingen. Bijzonder is de badkamer die als een lounge ruimte kan worden gebruikt. Door toepassing van mooie materialen, kleuren en verlichting komen de ontspanningsruimtes met keukenvoorzieningen en de centrale ontmoetingsruimte waar ook gegeten wordt, sfeervol over.


Vlietland Ziekenhuis
Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam is met 480 bedden een groot algemeen ziekenhuis. Opvallende kenmerken van het ziekenhuis zijn de kleuren, de logistiek en de compacte bouw. Bij binnenkomst in de hal vallen direct de grote spanten op waar het dak op rust. De hal is toegankelijk van twee zijden. Een zijde is voor bezoekers die met openbaar vervoer komen, de andere voor bezoekers met eigen auto. In de hal is centraal de receptie geplaatst. Daar tegenover zien we leestafels. Ook in de hal een loopbrug. Veel gangen in het ziekenhuis zijn zo gelegen dat ze uitzicht bieden. In combinatie met de duidelijke bewegwijzering en relatief korte looproutes is het voor bezoekers en patinten eenvoudig zich te orinteren. Het gebouw is zo ontworpen dat functies kunnen worden gentegreerd. Zo is er sprake van een huisartsenpost en een spoedeisende hulp die is samengevoegd.


Steinmetz | De Compaan
Dit project in de wijk Belgisch Park in Den Haag biedt huisvesting aan 14 mensen met een lichamelijke of meervoudige beperking of niet aangeboren hersenletsel. Het is een kleinschalig woongebouw dat gentegreerd is in de Haagse woonwijk. In het gebouw zijn behalve appartementen met een gezamenlijke woonkamer, ook appartementen die als volledig op zichzelf staande woningen kunnen worden gebruikt. Deze woningen zijn toegankelijk met een lift en een buiten het gebouw gesitueerde trap. De voorziening biedt voor de bewoners die afhankelijk zijn van intensieve verzorging een zo genormaliseerd mogelijke woonomgeving. Het geheel komt huiselijk en kleinschalig over.


Sina Centrum
Het Sina Centrum (locatie Bankras) in Amstelveen is een Joodse zorginstelling voor clinten met een psychiatrische of verstandelijke handicap. De genomineerde locatie biedt kleinschalige woon,- werk- en behandelvoorzieningen. Het Sina Centrum is gentegreerd in een bestaande bebouwde omgeving. De buitengevel is vervaardigd van zachtgele steen en blank hout. De kleur steen verwijst naar de kleuren van de binnenstad van Jeruzalem. Het blanke hout heeft een symbolische functie. Blank hout staat voor een helende werking. Ook binnen het Sina Centrum is volop rekening gehouden met Joodse tradities en verwijzingen naar het Joodse leven. De keukens zijn zo ingericht dat vlees- en melkkost kan worden gescheiden. De toegepaste kleuren in het interieur verwijzen naar de Sina woestijn. In het gebouw hangt de heerlijke geur van vers gebakken brood, dat wordt gebakken in de eigen bakkerij. Uit de wijde omgeving wordt de winkel bezocht voor het volgens Joodse traditie gebakken brood. De toegang tot de winkel vormt de toegang tot de instelling.

Over de NVTG

De NVTG is met circa 700 leden de grootste beroepsvereniging voor facility professionals in de zorgsector. De organisatie bestaat al 63 jaar. De vereniging richt zich op de volle breedte van de zorgsector. Onder de leden van de NVTG zien we bijvoorbeeld ook leidinggevenden en medewerkers van woningbouwcorporaties die in hun bestand over woningen met een zorgfunctie beschikken. Voor meer informatie: www.nvtg.nl


Deel: ' Uitreiking NVTG BouwAward donderdag 15 april 2010 '




Lees ook