gemeente maastricht

079 uitreiking victor de stuersprijs van gemeente maastricht

1 september 1999/079

uitreiking victor de stuersprijs van gemeente maastricht

de victor de stuersprijs van de gemeente maastricht wordt dit jaar uitgereikt door wethouder r. leenders op zaterdag 11 september (open monumentendag) in de hal van het maastrichtse stadhuis. de toekenning van de victor de stuersprijs vindt in 1999 plaats in de discipline monumenten-zorg.

in de laatste twee jaar zijn enkele grotere restauratieprojecten uitgevoerd, zoals kasteel geusselt, kasteelboerderij vaeshartelt, kasteel borgharen, het vm. gebouw van de rechtbank en de oostzijde van de sint janskerk. al deze projecten zijn in een behoudende, conserverende sfeer uitgevoerd, zeker in vergelijking met de vorige winnaar van de monumentenprijs, het rijksarchief limburg aan de sint pieterstraat.

op voorstel van de gemeentelijke monumenten-welstandscommissie is bij de toekenning van de monumentenprijs 1999 vooral gekeken naar de jonge monumenten in maastricht. het herbestemmen, restaureren en verbouwen van jonge monumenten vereist een heel andere benadering, omdat enerzijds vaak geheel andere materialen en constructies worden toegepast, anderzijds omdat nog weinig afstand tot deze categorie monumenten is genomen, en er dus ook anders wordt gedacht over verbouwingen en uitbreidingen dan bij de klassieke monumenten.


* door het gemeentebestuur is professor h.j. henket gevraagd om een juryrapport op te stellen. hij heeft vier projecten genomineerd voor de prijs, namelijk: achter de comedie 1: winkel motives aan de zijde van de bredestraat (architect meijs, 1997);
* brusselseweg 150: gebouw hogeschool maastricht (architect th. teeken, 1998);

* capucijnengang: capucijnenhof, woningen in vm. kapel (samenwerkende architectenbureaus van den bergh & g. widdershoven, 1997);

* sint hubertuslaan 12: verbouwing kantoor (architect coenegracht, 1998).

de winnaar van de victor de stuersprijs 1999 zal worden bekendgemaakt bij de uitreiking op zaterdag 11 september om 17 uur in het stadhuis in maastricht.

Deel: ' Uitreiking Victor de Stuersprijs van gemeente Maastricht '
Lees ook