Gemeente Purmerend

Persbericht

UITREIKING YAD VASHEM ONDERSCHEIDING

UITREIKING YAD VASHEM ONDERSCHEIDING

De echtparen KLaas en Pietje van der Meulen en Herre en Itschke Tuininga ontvangen op 30 juni postuum de Yad Vashem Onderscheiding voor hun hulp aan joodse mensen tijdens de Duitse bezetting. Burgemeester Th. van Dam zal met zijn echtgenote de plechtige uitreiking bijwonen.

Morgen zal om 14.00 uur in de synagoge te Zwolle, Samuel Hirschstraat 8, de Yad Vashem Onderscheiding postuum worden toegekend aan de echtparen KLaas van der Meulen en Pietje van der Meulen-Postma en Herre Tuininga en Itschke Tuininga-Postma. Zij ontvangen de onderscheiding voor het redden van joodse mensen tijdens de Duitse bezetting van 1940-1945.

De echtparen, de vrouwen waren zussen, woonden in die tijd in respectievelijk Purmerland en Purmerend. Het echtpaar Van der Meulen had vier kinderen, waarvan de jongste 11 jaar oud. De Tuiningas hadden vier dochters, waarvan er nog drie in huis woonden. Enkele kinderen en kleinkinderen wonen nog in Purmerend.

Beide echtparen hebben in de jaren 40-45 verschillende joodse mensen het leven gered door hen in hun huis te laten onderduiken. Dat hun eigen gezinnen daarbij groot gevaar liepen hoeft geen betoog.

Was het in het begin bij incidentele razzias voor enige dagen tot enkele weken dat joodse mensen bij hen onderdoken. Toen de situatie voor de joden grimmiger en ernstiger werd kwamen Leo Hess en Kurt Plaut permanent. Van 1942 tot eind 1944 zijn zij bij de Van der Meulens liefdevol opgevangen en beschermd.
In de hongerwinter werd de situatie nijpend en erg gevaarlijk. Leo Hess kreeg een ander onderduikadres. Kurt Plaut dook onder bij de oudste zoon van de Van der Meulens, Age, inmiddels getrouwd met Wil Sitenga. Hij is daar tot de bevrijding gebleven.

De verloofde van Kurt Plaut, Bertl Rothschild, was tot het eind van de oorlog ondergedoken bij de familie Tuininga. Na de bevrijding zijn Kurt en Bertl getrouwd en later naar Israël geëmigreerd. Daar woont mevrouw Plaut nog met haar familie. Zij komt met haar dochter en schoonzoon voor de plechtigheid naar Zwolle.

Op uitnodiging van de Israëlische ambassadeur in ons land, de heer Y. Gal, zal Burgemeester Th. Van Dam met zijn echtgenote de plechtigheid te Zwolle bijwonen.
dinsdag 29 juni 1999

Terug naar Persberichten.


© 1997 DSP, Digitale Stad Purmerend

Zoekwoorden:

Deel: ' Uitreiking Yad Vashem onderscheiding in Purmerend '
Lees ook