Politiebericht Friesland: Friesland 26-08-2001
Politieberichten van 25/8 (13.00 uur) t/m 26/8 (13.00 uur)

Franeker: aanrijding licht gewonde
Vrijdag omstreeks 18.15 uur reed een 6-jarig jongentje uit Franeker met zijn fiets op de Klipper tegen een geparkeerde auto aan. Het jongentje was met zijn hoofd door het raam aan de achterzijde van de auto geschoten. Hij liep een hoofdwond op en werd voor behandeling overgebracht naar de huisarts en kon daarna naar huis. De geparkeerde auto was van een 60-jarige inwoner van Franeker. De schade werd onderling geregeld.

Joure: uitslaande brand
Zaterdag omstreeks 12.00 uur brak brand uit bij het warenhuis `Blokker` aan de Midstraat. Het betrof hier een grote uitslaande brand. Getuigen hadden gezien dat er rook uit het dak van het pand kwam en hadden de brandweer gewaarschuwd. De brand was op de bovenverdieping ontstaan. Wat de oorzaak van de brand is geweest, is nog niet duidelijk. De brandweer Joure kreeg bij de bestrijding van deze brand assistentie van de omliggende korpsen. De brand werd met groot materieel bestreden, doch er kon niet voorkomen worden, dat het gehele pand uitbrandde. De naast gelegen panden liepen rook en waterschade op. De winkels in de omgeving sloten hun deuren in verband met rookoverlast. Er was een grote publieke belangstelling, die op veilige afstand werd gehouden. Omstreeks 15.15 uur kon het sein `brand meester` worden gegeven. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Terschelling: diefstal auto
Vrijdag tussen 23.30 en 23.45 uur werd vanaf de oprit van een woning aan de Noordlandweg te Midsland een personenauto, merk Renault 5, wit van kleur, voorzien van het kenteken RX-65-ZL weggenomen. De sleutels van de auto zaten in het contactslot. Ondanks een uitgebreide zoekactie op het eiland, werd de auto nog niet teruggevonden. De eigenaresse, een 32-jarige inwoonster van Midsland, heeft aangifte gedaan.

Drachten: bad op balkon
Zaterdag omstreeks 16.00 uur kwam er een melding binnen dat bij een woning aan het Schuttersveld water door het plafond kwam. Een onderzoekje leverde op dat de bovenburen op het balkon, in verband met het warme weer, een bad hadden gemaakt. Hierbij had de bewoner, een 21-jarige inwoner van Drachten, er geen rekening meegehouden, dat water de eigenschap heeft, dat het tussen de aanhechting van hout en beton door kan stromen. Toen er zo`n 10 centimeter water in het bad stond, stroomde dit over en kregen de onderliggende woningen te maken met wateroverlast. Via de woningbouwvereniging en de verzekering zal de zaak verder afgehandeld worden.

Grou: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 16.00 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij een winkel aan de Hoofdstraat. Een winkeldief nam een DVD-speler met afstandbediening weg en verliet zonder te betalen de winkel. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Grou, zette de achtervolging in. Tijdens de achtervolging gooide de verdachte de DVD-speler weg. In de
1e Oosterveldstraat kon de verdachte door de inmiddels gewaarschuwde politie worden aangehouden. De verdachte, een 19-jarige inwoner van Burgum, werd overgebracht naar het bureau. Ook de afstandbediening werd teruggevonden en teruggegeven aan de eigenaar. Aan het bureau bleek dat de verdachte bij een opticien in Grou ook nog vier zonnebrillen had weggenomen. De opticien, een 45-jarige inwoner van Grou, heeft aangifte gedaan. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij werd na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Oosterwolde: autobrand
Zaterdag omstreeks 17.30 uur reed een 33-jarige inwoner van Oosterwolde met zijn auto over de Hornleger. Plotseling bemerkte de man dat zijn auto `volautomatisch` was geworden. Toen hij de contactsleutel verwijderde bleef de motor draaien. Hij besloot toen naar de garage te rijden doch zover kwam de bestuurder niet. Ter hoogte van de kruising met de Venekoterweg vatte de motor vlam. De brandweer heeft het vuur geblust. De auto brandde in zijn geheel uit.

Makkinga: bedreiging
Zaterdag omstreeks 16.40 uur kwam er een melding binnen dat bij het meertje aan de Laangduurswoude een man met een bijl stond te zwaaien en voorbijgangers daarmee bedreigde. Ter plaatse bleek dat een 49-jarige inwoner van Drachten, was bedreigd met een bijl door een 55-jarige inwoner van Appelscha. De aanleiding tot de bedreiging moet gezocht worden in de relationele sfeer. Door omstanders was de bijl van de verdachte afgepakt, waarna de verdachte was weggelopen. De inwoner van Drachten deed aangifte en de verdachte werd vervolgens bij zijn woning in Appelscha aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Harlingen: lijk in Waddenzee
Zaterdag omstreeks 12.30 uur hadden opvarenden van een zeiljacht nabij het Griend een lijk in de Waddenzee zien drijven. De politie te water werd ingelicht en deze heeft het lijk uit zee gehaald en overgebracht naar Harlingen. Uit onderzoek kwam vast te staan dat het hier ging om de sinds dinsdag 21 augustus vermistte 68-jarige Djurre Scheltema uit Franeker. De man bleek door verdrinking om het leven te zijn gekomen. Van een misdrijf is geen sprake. (Zie ook het politiebericht van 24/8 Franeker: vermissing man.)

Heerenveen: bedreiging met mes
Zaterdag omstreeks 18.35 uur werd in een woning aan de Parallelweg een 24-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De verdachte had kort daarvoor zijn vader bedreigd met een mes. De verdachte was thuisgekomen, nadat hij ruzie had gehad met een 46-jarige inwoner van Heerenveen. Deze ruzie werd gesust en de verdachte loopt vervolgens naar huis. Eenmaal thuisgekomen pakte hij een mes en wilde daarmee weer naar buiten om de 46-jarige inwoner van Heerenveen neer te steken. De verdachte wordt dan door zijn vader tegen gehouden, waarna de verdachte zijn vader, 46 jaar, met het mes bedreigde. De verdachte verkeerde onder invloed van alcohol. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd aan het bureau ingesloten.

Zurich: onder invloed
Zaterdag omstreeks 19.15 uur werd op de Rijksweg N31 een bestuurder van personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 53-jarige inwoner van Averhorn, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 405 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Ferwoude: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 18.00 uur vond op de Doniaburen een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto botste tegen een boom en kwam vervolgens met zijn auto tegen een schutting van een woning aan en in de tuin tot stilstand. Hij probeerde nog weg te komen, doch toen dat niet lukte, liet hij zijn auto staan en liep weg. De bestuurder, een 40-jarige inwoner van Gaast, werd op de Zeedijk aangetroffen. De man wilde nergens van weten en verzette zich hevig bij zijn aanhouding. De verdachte werd geboeid overgebracht naar het bureau. Hij was onder invloed van alcohol. De verdachte wilde niet meewerken aan een blaastest. De man werd ingesloten. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. In de loop van zondag werd de man gehoord en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Schalsum: ongeval
Zaterdag omstreeks 19.00 uur hielp een 59-jarige inwoonster van Ried haar man bij vervoer van een koe. Op de Kerkstraat in Schalsum moest de koe in een veewagentje worden gedreven. Hierbij was een soort loopplank op de kar gelegd. De koe was onwillig en dreigde weer de kar uit te lopen. De loopplank viel toen van de wagen en deze kreeg de vrouw op haar voeten, terwijl de koe daar opstond. De vrouw werd overgebracht naar het MCL-Zuid en aldaar bleek dat zij beide enkels gebroken had.

Marssum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 21.15 uur werd op de N 383 (autoweg tussen Marssum en Beetgum) een bestuurder van een snorfiets aangetroffen. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 600 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens bleek dat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had, die liep tot 21 april 2002. Deze ontzegging had de man gekregen ook voor het rijden onder invloed. Tegen de man werd nu voor beide feiten weer proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: beroving
Zaterdag omstreeks 22.20 uur liep een 24-jarige inwoner van Groningen over het parkeerterrein achter het station aan de Wijnhornstraat. Aldaar werd het slachtoffer aangesproken door twee mannen op een bromfiets, die hem vroegen of hij wist hoe laat de trein naar Amsterdam ging. Toen het slachtoffer daarop antwoordde, werd er plotseling een pistool op hem gericht en werd hem gevraagd zijn geld af te geven. Het slachtoffer is daarop weggerend en heeft zich schuil gehouden. De verdachten zijn daarop weggereden. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Er werd niets weggenomen. Kort daarna konden de verdachten aan de hand van het opgegeven signalement op de Weaze worden aangehouden. De verdachten, 24 en 25 jaar, beiden uit Leeuwarden, werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten. Bij hun aanhouding gooiden zij het pistool, waarmee gedreigd was, weg. Het pistool werd in beslag genomen.

Harkema: onder invloed
Zondag omstreeks 00.15 uur werd op de Betonwei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Burgum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 340 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Sneek: mishandeling
Zondag omstreeks 00.55 uur werd een 20-jarige inwoner van Scharnegoutum aangehouden. De verdachte had kort daarvoor een portier van een horecagelegenheid aan de Marktstraat een klap op zijn bovenlip gegeven. De portier, een 29-jarige inwoner van Sneek, had de verdachte daarop aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De portier deed aangifte van mishandeling. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Hindeloopen: onder invloed
Zondag omstreeks 00.45 uur werd op de Westerdijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 375 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 02.05 uur werd op de Wirdumerpoortsdwinger een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 855 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 10 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: mishandeling
Zondag omstreeks 02.05 uur kreeg in een discotheek aan de Marktstraat een 40-jarige inwoner van Sneek een klap met een kapot bierglas in zijn gezicht. In de discotheek was een vechtpartij ontstaan. Hoe en waarover werd niet duidelijk. Het slachtoffer zou zijn geslagen door een man, die daarop direct de discotheek had verlaten. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek en kon na behandeling weer naar huis. Op het Oude Kerkhof werd een man aangetroffen, die een bloedende wond aan zijn hand had en ook betrokken was geweest bij de vechtpartij. Deze man werd in eerste instantie als verdachte aangehouden. De man, een 23-jarige inwoner van Rotterdam, bleek echter getuige te zijn geweest van de vechtpartij en had deze willen sussen, waarna hij een wondje opliep aan zijn hand. De man werd als getuige gehoord en daarna weer heengezonden. De verdachte werd ondanks een uitgebreide zoekactie niet meer aangetroffen.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 03.15 uur werd op de Voorstreek een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Hurdegaryp, reed met een behoorlijke snelheid. Bij controle bleek dat de man had gedronken. Aan het bureau blies de man 565 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Dokkum: inbraak winkel
Zondag omstreeks 02.45 uur werd ingebroken in een winkel aan de Waagstraat. Een thermopaneruit van de toegangsdeur werd ingeslagen waarna verschillende goederen (o.a. een fiets) uit de winkel werden weggenomen. Op de Van Kleffersstraat werd de verdachte, een 21-jarige inwoner van Dokkum, aangetroffen. De jongeman was in het bezit van een splinternieuwe fiets. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. Een medeweker van de winkel, een 54-jarige inwoner van Dokkum, heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Franeker: motorrijder onderuit
Zondag omstreeks 00.55 uur vond op de Zuiderkade een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een motor raakte vermoedelijke met de motor een stoeprand, waarna hij tegen een lantaarnpaal botste en ten val kwam. De motorrijder, een 33-jarige inwoner van Franeker, raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar de man gedronken had, werd van hem een bloedproef afgenomen. De uitslag van de bloedproef is nog niet bekend.

Ureterp: gestolen auto
Zondag omstreeks 02.15 uur reed een patrouille over de Weibuorren toen een personenauto hen tegemoet kwam rijden. Toen de agenten de bestuurder van de auto wilden controleren, ging deze er met hoge snelheid vandoor. De achtervolging werd ingezet en op een stopteken werd door de bestuurder niet gereageerd. De bestuurder reed de Opperhaudmare op in de richting Drachten. Bij de afslag Drachten stuurde de bestuurder naar rechts, kwam in een slip terecht en kwam vervolgens in de berm van de weg tot stilstand. De bestuurder sprong vervolgens uit de wagen en zette het op een lopen. Ondanks een uitgebreide zoekactie werd de bestuurder van de auto niet meer aangetroffen. De auto, een zwarte Opel Kadett, bleek te zijn gestolen in Groningen.

Hallum: niet voldoen aan bevel
Zondag omstreeks 03.20 uur werd op It Blikkelan een 26-jarige inwoner van Marrum aangehouden. De verdachte had op het crossterrein diverse malen de mensen van de beveiliging beledigd en hij liep steeds te `zuigen`. Op een gegeven moment werd hem de toegang ontzegd en hem te verstaan gegeven dat hij zich moest verwijderen. Hieraan gaf de man geen gevolg. De verdachte werd vervolgens aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet tegenover de politie, waarop hij geboeid werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Drachten: niet voldoen aan bevel
Zondag omstreeks 04.45 uur was er een klein opstootje bij een horecagelegenheid aan de Noordkade. Dit kon door de agenten in de kiem worden gesmoord. Een man werd verzocht om door te lopen, waaraan hij in eerste instantie voldeed. Daarna keerde de man terug, waarna hem nogmaals werd verzocht om door te lopen. De man bleef staan, waarop hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer heengezonden.

Wirdum: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 06.30 uur vond op de kruising van de Rijksweg A32 bij Wirdum een aanrijding plaats. Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden reed met zijn auto over de Rijksweg komende uit de richting Leeuwarden en gaande in de richting Heerenveen. Hij bemerkte te laat dat het verkeerslicht in zijn richting rood licht uitstraalde en reed het kruisingsvlak op. Aldaar kwam hij in aanrijding met een personenauto, die uit de richting Wijtgaard, de kruising opreed. De bestuurster van deze auto, een 41-jarige inwoonster van Easterein, had groen licht. De bestuurster zat bekneld in haar auto en moest door de brandweer uit het wrak worden bevrijd. Zij werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Ook de bestuurder van de andere auto en een bij hem inzittende 29-jarige inwoner van Leeuwarden werden daarheen gebracht. De auto`s werd totaal vernield.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Uitslaande brand in Joure '
Lees ook