Vereniging Promotie INformatie Traditioneel Bier (PINT)

De grote PINT witbier smaaktest

Na uitgebreide voorbereidingen van de uitvoerende commissie werden de 15 witbieren verdeeld over de negen locaties waar PINT-proefavonden gehouden worden. Een honderdtal deelnemers kreeg ieder vijf bieren te proeven, zonder te weten welk bier geproefd werd (blind proeven). Aan de hand van duidelijke instructies en een uitgebreid proefformulier werden de resultaten zo nauwkeurig mogelijk omschreven. Het standaard proefformulier was speciaal voor dit onderzoek aangepast. De landelijke bierproefavonden van PINT zijn ruim zes jaar geleden begonnen. Sinds die datum proeven en beoordelen de deelnemers iedere maand een vijftal speciaalbieren.

Een rekensommetje leerde dat ieder witbier minstens 32 keer afzonderlijk geproefd is. Op deze manier is een redelijk objectief en betrouwbaar beeld ontstaan, hoewel er aan proeven altijd een groot stuk subjectiviteit kleeft. De resultaten zijn dan ook niet de bevindingen van de vereniging PINT, maar het oordeel van individuen en het oordeel is dus niet zaligmakend, ook al denken sommigen daar misschien anders over. Iedereen heeft een eigen smaak- en geurbeleving, wat ook uit de omschrijvingen van proevers bleek. In dit nummer van PINT-nieuws geven wij de oordelen van de proevers weer. Overigens is deze smaaktest uitgevoerd in samenwerking met de Consumentenbond, die de resultaten heeft verwerkt in een eigen artikel dat al gepubliceerd is in het juli-nummer van de Consumentengids.

DE BIEREN, DE PLAATSEN, HET PROEVEN
De keuze van de geproefde bieren viel (uiteraard) samen met de bieren die ook in laboratorium onderzocht waren. Het waren vijf Nederlandse, de acht Belgische en de twee Duitse bieren die volgens de uitvoerende commissie de best verkopende wit- en tarwebieren zijn. Zowel het laboratoriumonderzoek als de smaaktest vonden plaats in februari, de geteste bieren waren voor beide onderzoeken afkomstig uit dezelfde kratten (badges).

De geproefde bieren waren:

Naam bier brouwerij land

Oirschot's Witbier De Kroon NL

Valkenburgs Wit De Leeuw NL

Wieckse Witte De Ridder (Heineken) NL

Korenwolf Gulpener NL

Witte Raaf Arcense (Interbrew) NL

Hoegaarden Wit De Kluis (Interbrew) B

Dentergems Wit Riva B

Steendonks Wit Palm B

Brugs Witbier De Gouden Boom B

Vlaamsch Wit van Honsebrouck B

Celis White De Smedt B

Haecht Witbier Haacht B

Blanche de Namur du Bocq B

Schneider Weisse Schneider D

Erdinger Weissbier Erdinger D

De acht locaties waar de PINT-proefavonden worden gehouden -Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Rotterdam, Haarlem, Delft, Middelburg en Den Bosch- plus de locatie van PINT Noord-Brabant, Tilburg, vormden het decor van de proeverijen.

Iedere deelnemer kreeg per bier een uitgebreid proefformulier. Door iedere proever werden vijf bieren geproefd. Op het formulier werden de bevindingen genoteerd over:

* visuele aspecten (schuim, kleur en troebelheid)
* aroma's (zoet, zuur, bitter)

* andere geuren (hop, kruiden, fruit, citrus, metaal, zwavel, diacetyl, fenol)

* hoofdsmaak (zoet, zuur, bitter)

* nasmaak (zoet, zuur, bitter)

* het mondgevoel (koolzuur en alcohol)

* een algemene waardering (uitgedrukt in cijfers van 1 tot 10)
* en andere opmerkingen

De omstandigheden waren zoveel mogelijk gelijk. De proefleiders hadden van tevoren duidelijke instructies gekregen over alle zaken die van belang waren bij het verloop van de avond. Er werd toegezien dat factoren als schenktemperatuur, wijze van inschenken met het oog op de gist, rookvrij proeven en dergelijke overal hetzelfde waren. Op een enkele uitzondering na waren de proefglazen overal gelijk en om de smaakpapillen tussendoor rust te geven was voor water, brood of crackertjes gezorgd. Bij iedere proefavond was een vertegenwoordiger van de organiserende commissie aanwezig en bij een aantal plaatsen was ook een vertegenwoordiger van de Consumentenbond aanwezig om te kijken of alles volgens de regels verliep.
Wat opviel was het enthousiasme van de proevers, de inzet en toewijding van de proefleiders die de sessies zeer goed hadden voorbereid, de enthousiaste medewerking van betreffende uitbaters en de serieuze benadering van de te proeven bieren. Iedere proever kreeg ongeveer 10 cc. van een bepaald witbier voorgeschoteld, dat vlak van tevoren in een aparte ruimte ingeschonken werd. Ieder glas bier werd uitgebreid bekeken, beroken, besnoven, beproefd en beoordeeld.
Via een weloverwogen codering van de flessen en doordat het bier uit het zicht van de proevers werd ingeschonken proefden de deelnemers volkomen blind. Ook proefde iedere deelnemer een ander bier dan zijn of haar buurman en was de volgorde van proeven van ieder bier per deelnemer verschillend. Ieder merk werd evenvaak als eerste, middelste of laatste bier geproefd. Zo werd uitgesloten dat het proeven benvloed werd door de naam of bekendheid van het merk of dor het moment van proeven, een absolute voorwaarde voor het zo objectief mogelijk oordelen over het bier.

SALOMONS OORDEEL
Uit het eindresultaat konden een aantal conclusies worden getrokken. De waardering van de bieren uitgedrukt in cijfers was nogal middelmatig (tussen de 6,2 en 4,3 waarbij cijfers rond de 5,5 veel voor kwamen). Het karakter van de meeste bieren was als fris-zuur te beoordelen, de zoetheid van de bieren was hoog, de meeste bieren -vooral de Nederlandse en Belgische- leken nogal op elkaar. Het bleek moeilijk om echte grote verschillen of duidelijke karakteristieken te ontdekken. Het als lekkerst beoordeelde bier bleek opvallend vaak als "niet echt witbier" te zijn omschreven.

Naam bier cijfer opmerkingen*

Scheider Weisse 6,2 licht koper, amberkleur, banaangeur, zoet-citrus in balans, waterig, niet echt witbier

Brugs tarwebier 5,8 licht geel, citroen geel, strogeur, waterig, licht zurig, beetje vlak

Wiecke Witte 5,8 licht geel, beetje muf, koekjes, beetje dun, citrus, kruidig

Hoegaarden wit 5,7 bleekgeel, gistige lucht, licht kruidig, vrij bitter voor witbier, iets waterig

Blanche de Namur 5,7 licht geel, citrus, koriander, droog, beetje wrang, geparfumeerd, kunstmatig gezoet

Korenwolf 5,6 citroen, graangeel, gistige geur, tannine-achtig, vrij vlak, vanille nasmaak

Oirschots witbier 5,5 licht blondgeel, nat kartongeur, chemisch, waterig, makkelijk drinkbaar, mag minder zoet

Erdinger weisse 5,4 goudgeel, licht koper, zoetig beetje vlak, geen geur, waterig, weinig body, geen echt zomerbier

Dentergems wit 5,4 licht strogeel, weinig geur, dun, wat karakterloos, licht zurig van smaak

Valkenburgs wit 5,4 geel, oranje zweem, moutig, boterig, erg jong? ,beetje waterig, lekker kruidig, springt er niet uit

Celis White 5,3 zeer licht geel, moutgeur, appelgeur, vlakke nasmaak, te zoet te licht, waterig, weinig koolzuur

Steendonk wit 5,3 bleekgeel, beetje muffig, beslagen verhemelte, redelijk witbier, mist tarwesmaak

Vlaamsch wit 5,3 bleekgeel, kruidnagelgeur, kruidig, harde citrussmaak, bittere nasmaak, mist zure frisheid

Witte Raaf 5,0 licht geel, stallucht, zuurtjes, klopt iets niet aan dit bier, te veel zwavelsmaak, waterig

Haecht wit 4,3 licht geel, pilskleur, putlucht, scherp, waterig, nasmaak chemisch zoet, onevenwichtig


* Een selectie van opmerkingen die door individuele proevers zijn gemaakt. De opmerkingen hebben betrekking op geur, kleur en smaak. Deze opmerkingen zijn meerdere malen geplaatst.

Het cijfer in de tabel is het oordeel van deze specifieke groep proevers. Zij blijken deze witbieren niet zo erg te waarderen. Deze proevers zijn doorgewinterde PINT-leden die ook vele andere biertypen hebben leren kennen en waarderen. Dit 'waarderingscijfer' is dus een oordeel van deze specifieke groep.
De vereniging PINT beschouwt dit cijfer ook als een oordeel van deze proevers. Het geeft aan hoe witbier binnen de vereniging 'leeft'. De vereniging PINT geeft zelf geen waarderingscijfers aan bieren omdat dit altijd een subjectief beeld geeft.
Als er dan toch een zeer voorzichtige conclusie getrokken moet worden, dat is dat wellicht dat de brouwers de meest veilige weg kiezen en de grootst gemene deler hanteren. De meeste witbieren lijken sterk op elkaar. Een beetje meer durf zou niet slecht zijn. Tot slot wil ik alle betrokkenen heel hartelijk bedanken voor de toegewijde inzet en medewerking aan dit eerste grote witbieronderzoek.

Frank Boogaard/Theo Flissebaalje


----------------------------------

(GMT +1)

PINT, Postbus 3757, 1001 AN, Amsterdam
Telefoon: +31 (0)10 4848397 (Wim Bruijniks, voorzitter)

Fax: +31 (0)10 4112879

E-mail: info@pint.nl

URL: http://www.pint.nl

© 1996 - 1999 PINT, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.

Deel: ' Uitslagen grote PINT witbier smaaktest '
Lees ook