CDA

Uitspraak Europees Hof van Justitie: bom onder beleid van Borst

Donderdag 12 juli heeft het Europees Hof van Justitie uitspraak gedaan over het weigeren om een medische behandeling in het buitenland te vergoeden.

Uit het arrest blijkt dat ziekenfondsen en andere zorgverstrekkers alleen een buitenlandse medische behandeling mogen weigeren te vergoeden, indien in het eigen land een identieke of even doeltreffende behandeling bestaat die tijdig kan worden uitgevoerd. Dit punt moet voortaan per aanvraag worden getoetst.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten, die zich al jaren inzet voor grensoverschrijdend gebruik van voorzieningen, is tevreden met de uitspraak.

Oomen-Ruijten: "Dit legt volgens mij een bom onder het gevoerde beleid van minister Borst. Het Hof oordeelt dat iedere keer moet worden getoetst of in het eigen land tijdig een identieke of even doeltreffende behandeling kan worden aangeboden. Gezien de lange wachtlijsten in Nederland is de kans groot dat veel patiënten met dit arrest in de hand kunnen uitwijken naar het buitenland. De Nederlandse zorgverzekeraars zullen voor deze kosten moeten opdraaien."

Woordvoerder Ria Oomen-Ruijten, tel. 00-32 475 475838 Voorlichter EVP-ED-fractie Eduard Slootweg, tel. 00-32 475 721 280

Zoekwoorden:

Deel: ' 'Uitspraak Europees Hof bom onder beleid van Borst' '
Lees ook