Uitspraken Burg. Onno Hoes maken verdere invoering Wietpas onmogelijk


HAARLEM, 20120908 -- Eindelijk is het hoge woord eruit, de Wietpas werkt niet! Dat heeft inmiddels geklonken uit vele duizenden kelen, maar nu de uitspraken door Onno Hoes, Burgemeester van Maastricht en bekend en fervent voorstander van de Wietpas, zijn gedaan, is het plotseling waar!

Hij geeft toe dat de invoering van de Wietpas heeft geleid tot straathandel, overlast, straatterreur door bendes die om de handel vechten, lege coffeeshops en honderden werklozen. Hoes denkt dit nu te kunnen oplossen door de registratieplicht voor in Nederland woonachtige coffeeshop bezoekers af te schaffen, waardoor de angst voor misbruik van de door hen bij de coffeeshop achtergelaten persoonsgegevens wordt wegggenomen.

Hoes houdt echter vast aan het GBA beleid, dat wil zeggen, als men een zakje wiet in een Maastrichtse coffeeshops wilt kopen, moet men, naast een geldig legitimatiebewijs, ook een GBA uittreksel overleggen ter inzage. De Maastrichtse coffeeshops, verenigd in vakvereniging VOCM, hebben het aanbod van Hoes afgewezen, zij willen de Wietpas helemaal zien verdwijnen.

Het gaat echter om de 'bekentenis' van Hoes, die na vier maanden ontkennen dat er door de invoering van de Wietpas geen overlast was ontstaan, nu het boetekleed aantrekt en toegeeft dat de problematiek rond de Wietpas wel bestaat, en niet zo maar weg gaat.

Wat betekent dit voor de geplande verdere invoering van de Wietpas, per 1 Januari 2012, in de rest van het land?

Volgens mij betekent dit dat de Wietpas niet boven de rivieren zal worden ingevoerd, want elke Burgemeester die na de uitspraken van collega Hoes nog de Wietpas in zijn gemeente invoert maakt zich schuldig aan het veroorzaken van straathandel in cannabis en andere drugs, het in gevaar brengen van de volksgezondheid van de plaatselijke cannabisconsument, door het wegvallen van de scheiding der markten, het veroorzaken van overlast in buurten, gesloten of lege coffeeshops en heeft talloze werklozen onder coffeeshoppersoneel tot gevolg.

Dat zou geen enkele Burgemeester moeten willen in zijn/haar gemeente, als een Burgemeester, ondanks deze wetenschap dat hij/zij met de invoering van de Wietpas de veiligheid en de volksgezondheid van zijn/haar burgers in gevaar brengt, kan er volgens mij een aanklacht tegen zo'n Burgemeester worden ingediend.

De Wietpas is mislukt, en dat weten we nu allemaal, laten we er snel een punt achter zetten, voordat nog meer Burgemeesters worden gedwongen de veiligheid in hun gemeente in gevaar te brengen en hun gemeenschap ernstig te ontwrichten.

Nol van Schaik.
Secretaris Team Haarlemse Coffeeshops.


Deel: ' Uitspraken Burg. Onno Hoes maken verdere invoering Wietpas onmogelijk '
Lees ook