Ingezonden persbericht


RADIO
PERSBERICHT

Digitale kunst
nieuwe media, nieuwe mogelijkheden

Zaterdag 11 augustus 2001
15.00 - 16.00 uur op Teleac/NOT 747 AM
Of live via www.omroep.nl en via www.digitalekunst.nl.

Betekent digitale kunst een fundamentele wijziging van onze meer traditionele kunstopvattingen? Hebben we te maken met een aanvulling of een gedeeltelijke vervanging van bestaande kunstvormen? Het zoeken naar antwoorden op deze vragen staat centraal in het project Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden. Dit project bestaat uit twee nauw met elkaar verbonden delen: tien radioprogramma's en een website, met daarop o.a. werken van gerenommeerde kunstenaars en een interactieve 'werkplaats', waaraan luisteraars bijdragen kunnen leveren.

Nieuwe literaire ontwikkelingen en het ontstaan van netkunst

De literatuur heeft door de toepassing van nieuwe media en door het gedachtegoed van het modernisme een nieuwe afgeleide gekregen: de hypertext, oftewel non-lineaire literatuur. Michael Joyce, auteur van de eerste hypertext, werd wereldberoemd met zijn interactieve verhaal Afternoon, a story. Tal van experimenten zijn gevolgd en inmiddels heeft de digitale literatuur een plekje op het Internet verworven.
De netkunst is in 1996 ontstaan en wordt meestal uitgelegd als kunst die voor, met en op het Internet gemaakt en vertoond wordt. De eerste werken bestonden uit tekstexperimenten en performances, maar inmiddels lijken de mogelijkheden onbeperkt.

Jan-Hendrik Bakker werkt als literair journalist, o.a. voor de Haagse Courant. Hij is onlangs gepromoveerd binnen de filosofie op een onderzoek naar literaire verbeelding. Hij zal samen met Carolien van den Bos, die onderzoek heeft gedaan naar hyperfictie en de hyperfictie-website www.lettertjes.nl heeft opgezet, de ontwikkelingen schetsen van de digitale literatuur. Peter Luining, die voor de website www.digitalekunst.nl een werk heeft gemaakt, is autonoom netkunstenaar van het eerste uur. Hij gaat in op de ontwikkeling van de netkunst in het algemeen en zijn eigen werk in het bijzonder. Verder een gesprek met Klaas Hernamdt over de activiteiten en doelstellingen van De Waag, de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media in Amsterdam.

Internet (www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Op de site zijn twee speciaal voor deze serie vervaardigde kunstwerken van Arno Coenen en Peter Luining te zien. Wekelijks zullen studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Faculteit Kunst, Media & Technologie (in Hilversum) reageren op deze online werken en daarover in de radio-uitzendingen spreken met de kunstenaar. In deze uitzending is dat Peter Luining.

Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden is een project in samenwerking met de HKU in Hilversum en de afdeling Internet van Teleac/NOT. Redactie: Zita Bebenroth en Sabine Niederer. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman. Dit is een herhaling van 28 april 2001.

Deel: ' Uitzending Digitale Kunst over digitale literatuur/netkunst '
Lees ook