Nieuws

1999 uitzonderlijk wijnjaar in Californië

San Francisco- De laatste wijnoogst van het millennium beloofd in Californië een van de beste van de afgelopen 10 jaar te worden. Het zal tevens de boeken in gaan als een van de minst gewone oogsten. Dit is de mening van een panel van wijnboeren dat vorige week in San Francisco bijeenkwam om een oogstoverzicht te geven. "Het La Niña weerpatroon zorgde voor een lang en koel groeiseizoen en een erg late oogst dit jaar, in de meeste gebieden zo'n 4 tot 5 weken later dan normaal," aldus John De Luca, president van het California Wine Institute, de vereniging van Californische wijnhuizen.

Gina Gallo, winemaker bij Gallo Sonoma legt uit: "Door bepaalde windstromen van La Niña wordt relatief warm oceaanwater weggevoerd van de Californische kust, waardoor de totale warmte waar Californië nromaal mee gezegend is, vermindert. Dit koele en daardoor lange seizoen, met pas flink warme dagen en zon in eind september, leverde druiven op met een ideale suiker-zuurgraad combinatie en een zeer geconcentreerde smaak". Door het ontbreken van regen tijdens de pluk was er geen gevaar van schimmel of rot in de wijngaard en konden alle druiven, zonder haast, precies met de juiste Brixwaarde (aanduiding van suikergehalte in druiven) geoogst worden, aldus Stephen Kautz van Ironstone Vineyards, een van de grootste landeigenaren in Californië. Volgens het Ministerie van Landbouw in de Californische hoofdstad Sacramento komt de totale oogst uit op zo'n 2,9 miljoen ton wijndruiven, 16% meer dan in 1998. De wijnboeren zelf denken dat de uiteindelijke oogst daar een stuk onder zal liggen.

Paul Molleman van het Wine Institute in Nederland denkt dat wijnjaar 1999, alhoewel pas over enige tijd op de markt, verder zal bijdragen aan het kwaliteitsimago van deze wijnen: "Het beloofd een topjaar te worden, vooral voor de rode wijnen als Cabernet Sauvignon en Zinfandel met net als in 1994, zeer geconcentreerde en gebalanceerde wijnen, vol smaak en met zachte tannines".

Californië is met zo'n 8% van de totale wijnproductie de op drie na grootste wijnproducenten ter wereld, na Frankrijk (20%), Italië (20%) en Spanje (13%). In Nederland hebben de Californiërs een marktaandeel verworven van zo'n 3% net achter Zuid-Afrika.

Een zeer uitgebreid overzicht van de 1999 wijnoogst in Californië (per wijnstreek) is beschikbaar in de "What's new" sectie van onze website www.wineinstitute.org


Wine Institute of California
Paul Molleman
Postbus 208
2400 AE ALPHEN a.d. Rijn
tel. 0172-471571
fax 0172-475545

Deel: ' Uitzonderlijk wijnjaar in Californië '
Lees ook