KNMI

Het weer nader verklaard

Uitzonderlijk zware kerststorm raast over Europa

De storm van tweede kerstdag, die vooral in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland heeft huisgehouden was voor dit gebied waarschijnlijk de zwaarste van de eeuw. De storm heeft aan zeker zestig mensen het leven gekost. Niet eerder zijn zo ver landinwaarts boven Europa zulke windsnelheden gemeten. Parijs registreerde volgens voorlopige cijfers een gemiddelde windsnelheid van 110 km/h en windstoten tot 174 km/h. In Parijs was daardoor sprake van een zeer zware storm (windkracht 11), een record voor de Franse hoofdstad. In de Vogezen, Frans Elzas, Duitsland en Zwitserland zijn windstoten gemeten tot 180 km/h. Op de Feldberg in het Zwarte Woud werd een vlaag van 215 km/h geregisteerd, voor dit meetstation de hoogste windstoot ooit.

De ontwikkeling van de stormdepressie was volgens meteoroloog Ab Maas ronduit spectaculair. De kern lag op tweede kerstdag om half zeven 's ochtends voor de kust van Normandië waarna de luchtdruk daalde met 25 hPa in drie uur tijd. Ook boven zee zouden dergelijke drukdalingen uitzonderlijk zijn. Boven Frankrijk daalde de luchtdruk in de kern tot bina 960 hPa. Het sterk uitdiepen van de depressie hing samen met de zeer sterke straalstroom: op tien kilometer hoogte in de atmosfeer stonden windsnelheden van 400 km/h. De stormdepressie trok vervolgens iets ten noorden van Parijs langs richting Eiffel, zodat het dichtbevolktste deel van Frankrijk in het sterkste windveld kwam te liggen. De storm was door de atmosfeermodellen berekend maar over de exacte koers werd pas in de nacht duidelijk. Bovendien hebben alle modellen de kracht van de storm onderschat.

METEOSAT satellietopname 26 december 1999 11 UT

De storm die van Duitse meteorologen, die elke depressie een naam geven, de naam Lothar kreeg, was in kracht en ontwikkeling vergelijkbaar met de storm Anatol die op 3 december vooral het noorden van Duitsland en Denemarken trof. Ook toen was sprake van een sterk uitdiepende depressie en vergelijkbare windsnelheden. Op het eiland Romo in Denemarken werd toen zelfs een gemiddelde windsnelheid gemeten van 148 km/h en een windstoot van 185 km/h, een nieuw record voor Denemarken. In ons land bereikte de storm op 3 december aan de kust een hoogste uurgemiddelde van 90 km/h (windkracht 10). De hoogste windstoot op een landstation was 118 km/h op Vlieland. Op het KNMI-weerstation Huibertgat, boven zee iets ten noordoosten van Schiermonnikoog, schoot de windmeter uit tot 155 km/h. Nog sterkere windstoten tijdens zware stormen zijn in deze eeuw gemeten op 6 november 1921 in Hoek van Holland (162 km/h) en op 25 januari 1990 in IJmuiden (159 km/h). Vlieland noteerde ook op 2 april 1973 een windstoot van 155 km/h.

Synoptische waarnemingen kerststorm Europa, 26 december 1999, 09 UT

Laatste wijziging: 27 december 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

Deel: ' Uitzonderlijk zware kerststorm raast over Europa '
Lees ook