Ingezonden persbericht

Universiteit Maastricht
Persbericht
19.09.2001

Dr. Brigitte Boon: kinderen behandelen voor het te laat is UM biedt unieke behandeling voor kinderen met overgewicht

De Universiteit Maastricht (UM) gaat de behandeling van kinderen met (ernstig) overgewicht voortzetten en uitbreiden. De positieve ervaringen met de eerste paar groepen begin dit jaar geven daarvoor voldoende aanleiding. Nergens anders in Nederland kunnen kinderen met overgewicht ambulant worden behandeld waarbij aandacht wordt besteed aan zowel (eet)gedrag als zelfbeeld.

Overgewicht bij kinderen komt steeds vaker voor. In Nederland heeft 13% van de kinderen overgewicht; bij 7% is sprake van ernstig overgewicht. Toch bestond er tot voorheen geen standaardbehandeling voor deze kinderen. Dat is des te schrijnender gezien het feit dat overgewicht in de kindertijd vrijwel zeker gepaard gaat met overgewicht als volwassene. En eenmaal volwassen is er nauwelijks meer een weg terug.

Vaak is een dieet alleen niet voldoende om de kinderen van hun overgewicht af te helpen. Artsen en diëtisten weten zich dan ook vaak geen raad. De behandelstudie die recentelijk aan de UM is gestart besteedt niet alleen aandacht aan de verandering van eetgedrag en het stimuleren van meer lichaamsbeweging, maar is speciaal gericht op het behoud van dergelijke gedragsveranderingen. Daarnaast wordt in een cognitieve therapie ook gewerkt aan de gedachten van kinderen over hun uiterlijk en zelfwaardering.

Het vermoeden bestaat dat juist dit laatste het effect van de gedragstherapie nog kan verbeteren. Bij beide behandelingen is (blijvend) gewichtsverlies op de lange termijn het doel. In totaal worden 120 kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar behandeld. Bovendien spelen de ouders een belangrijke rol in de behandeling. Naast bijeenkomsten voor de kinderen, in groepjes van zes, worden aparte bijeenkomsten voor de ouders georganiseerd.

Vanaf september 2001 beginnen er nieuwe groepen voor kinderen van 8-10 en van 11-12 jaar. Kinderen kunnen voor deze kosteloze behandeling worden aangemeld via Dr. Brigitte Boon, tel. 043 388 1943 / 1908.

Deel: ' UM biedt unieke behandeling voor kinderen met overgewicht '
Lees ook