Universiteit Maastricht


Persbericht 12 november 1999

Techniek om processen in levend weefsel zichtbaar te maken

UM en TUE gaan zich richten op vitale imaging

De Universiteit Maastricht (UM) en de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) willen een belangrijke rol gaan spelen op het gebied van vitale imaging. Daarvoor wordt binnen de gezamenlijke Faculteit der Biomedische Technologie (BMT) een nieuwe eenheid opgezet, met onderzoekers van zowel de UM als de TUE.

Vitale imaging is een techniek om met behulp van `lichtgevende' moleculen en microscopie processen in levende weefsels zichtbaar te maken en in de tijd te volgen. Er zijn nieuwe ontwikkelingen van deze zogeheten fluorescentietechnieken die nog nauwelijks toegepast worden in levende organen. Dank zij celbiologische en moleculair biologische technieken kunnen fluorescerende stoffen nu aan tal van specifieke celstructuren en -processen worden gehecht. Op deze wijze kunnen in het lichaam bijvoorbeeld de uitgroei van bloedvaten en contractiemechanismen daarin worden bestudeerd.

Coordinator van het onderzoek binnen UM en TUE op het gebied van vitale imaging wordt prof. dr. D. Slaaf, hoogleraar Fysica van de Microcirculatie aan de UM en tevens vice-decaan van de faculteit BMT. Slaaf zal hierdoor niet meer beschikbaar zijn voor een functie in het bestuur van de Faculteit der Geneeskunde van de UM.

De vijfjarige opleiding BMT is de enige door de overheid erkende volledige ingenieursopleiding op dit gebied. Sinds 1997 zijn ruim 250 studenten met de opleiding begonnen. De TUE en de UM willen met hun samenwerking in BMT een internationaal gerenommeerd onderzoeks- en onderwijscentrum worden op het gebied van biomedische technologie. De medische experts en biomedici komen vooral van de UM, de technologische know-how is vooral in Eindhoven aanwezig.

Binnen de UM heeft een aanzienlijk deel van het onderzoek van de Faculteiten der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen een biomedisch technologisch karakter. Het betreft thema's rond celfuncties, energiehuishouding, fysica van hart en circulatie en geneesmiddelenonderzoek. Verder wordt aan de uitbouw gewerkt van technologie als ultrageluid en beeldvormende technieken , waaronder vitale imaging.

Deel: ' UM en TUE richten zich op vitale imaging '
Lees ook