Reumafonds

Wat doet het Nationaal Reumafonds?

UMC wint Europese prijs voor onderzoek Jeugdreuma

bron: Universitair Medisch Centrum Utrecht, 8 oktober 2001

Utrechtse onderzoekers winnen Kourir Award 2001

De afdeling pediatrische immunologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) heeft de Kourir Award 2001 gewonnen. De afdeling krijgt de prijs voor onderzoek naar een nieuwe therapie voor kinderen met Juveniele Idiopathische Arthritis, ofwel jeugdreuma. De 'Association Kourir', de Franse vereniging voor ouders van kinderen met jeugdreuma, heeft de prijs dit jaar voor het eerst ter beschikking gesteld. De afdeling nam de Award in ontvangst op het achtste Pediatric Rheumatology European Society. Het onderzoek is in Utrecht uitgevoerd, in nauwe samenwerking met de Universiteiten van Californië, San Diego en Pavia (Italië).

Vaccinatie met 'heat shock eiwitten'
De afdeling deed succesvol onderzoek naar vaccinatie met 'heat shock eiwitten', die een aantrekkelijke en veilige behandeling voor kinderen met jeugdreuma kunnen vormen. Dr J. Prakken, kinderarts: "Door gebruik te maken van een nieuw ontwikkeld computer model zijn wij er in geslaagd om immunogene onderdelen van zogenoemde heat shock eiwitten te identificeren. Deze eiwitten kunnen worden herkend door afweercellen in het bloed van een grote meerderheid van patiënten met jeugdreuma. Dit is een grote stap voorwaarts, aangezien één of meer van deze eiwitten een goede kandidaat kunnen zijn voor het ontwikkelen van een vaccin voor de behandeling van kinderen met jeugdreuma, en waarschijnlijk ook voor volwassenen met reuma".

Tot op heden was het nog niemand gelukt om subonderdelen van deze eiwitten aan te wijzen die geschikt zouden kunnen zijn voor een dergelijk vaccin bij de mens.

Young Investigator's Award 2001
Een onderzoekster uit dezelfde Utrechtse onderzoeksgroep ontving tegelijkertijd de Young Investigator's Award 2001 voor onderzoek naar de aanwezigheid van zelfregulerende afweerscellen in het bloed van patiënten met jeugdreuma. Dit zijn (lichaamseigen) afweerscellen die in staat zijn de ontsteking (die verzoorzaakt wordt door reuma) te onderdrukken. Deze cellen maken waarschijnlijk deel uit van de natuurlijke afweer tegen reuma.

Deel: ' UMC wint Europese prijs voor onderzoek Jeugdreuma '
Lees ook