Greenpeace Nederland


Amsterdam, 1 december 1999

UNANIEM EU VERBOD OP WEEKMAKERS IN BABYSPEELGOED

Op 1 december hebben de lidstaten van de Europese Unie unaniem voor een onmiddellijk verbod op weekmakers in kinderspeelgoed gestemd. Het is de eerste keer dat de Europese Unie een product via deze noodprocedure van de markt haalt. Dit betekent dat binnenkort geen nieuwe zacht PVC-sabbelspeeltjes meer op de markt mogen worden gebracht.

In zacht PVC-speelgoed zitten weekmakers (ftalaten), die vrijkomen door op dit speelgoed te sabbelen. Daardoor kunnen kleine kinderen grote hoeveelheden weekmakers binnenkrijgen. Weekmakers zijn giftig en kunnen lever- en nierschade veroorzaken. Ook staan ze op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen. Bovendien menen sommige wetenschappers dat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren.

Greenpeace is verheugd met dit verbod, maar moet helaas ook constateren dat het verbod niet toereikend is. Het verbod beperkt zich namelijk alleen tot bijtspeeltjes. De milieuorganisatie is van mening dat de consument niet langer de dupe moet zijn van schadelijk speelgoed. De aankondiging van het onmiddellijk verbod is weliswaar positief maar volstrekt niet toereikend. Kinderen stoppen niet alleen sabbelspeelgoed in hun mond maar allerlei speelgoed.

Op 2 december heeft Greenpeace een brief naar de directie van de speelgoedwinkelketens in Nederland gestuurd met de oproep niet langer te spelen met de gezondheid van het jonge kind. De milieuorganisatie verzoekt de detailhandel het gewraakte speelgoed per direct uit de schappen te halen. Een steekproef van Greenpeace twee weken geleden gaf aan dat er nog aardig wat zacht PVC-speelgoed voor de allerkleinsten in de winkels ligt. Met name voor kinderen van 3 en 6 maanden. Klik hier voor een indicatie van te koop aangeboden zacht PVC-speelgoed.

Op deze site staat uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Deel: ' Unaniem EU verbod op weekmakers in babyspeelgoed '
Lees ook