STICHTING ODIGIA

UNESCO en ODIGIA gaan ikonenkunst beschermen

UNESCO en ODIGIA gaan ikonenkunst beschermen


14 januari 1999

MEDIABERICHT (Pers/Radio-TV)

UNESCO EN ODIGIA gaan Ikonenkunst beschermen.

Directies van musea en computerexperts van musea uit St. Petersburg, waarbij de Hermitage en het Russisch Museum, uit Moskou, Athene, Sofia, Boekarest en van de Ikonenmusea in Duitsland en Nederland gaan hun ikonen in de computer zetten. Van 18 t/m 20 januari 1999 komen zij in Den Haag bijeen om een wereldwijd documentatie- registratiesysteem voor Ikonenkunst voor te bereiden.

Initiatiefnemers zijn UNESCO in Parijs, waar een speciaal computerprogramma voor registratie van kunst wordt ontwikkeld en het ODIGIA-Ikonen Instituut en -museum in Den Haag. ODIGIA beschikt over het meest uitgebreide databestand voor Oost Christelijke Kunst. In Nederland werd daar de laatste vijftien jaar aan gewerkt. In zeven talen werden meer dan een miljoen gegevens over duizenden ikonen vastgelegd.

Het ontwikkelen van een systeem waarin onbeperkt ikonen, fresco's, mozaïeken, manuscripten enz. kunnen worden vastgelegd, heeft niet alleen een wetenschappelijk doel. Het geeft ook de zo noodzakelijke mogelijkheid om het eigendom van de kunstwerken vast te leggen en het cultureel patrimonium van de landen van herkomst beter te beschermen.

In 1970 stelde de UNESCO een verdrag op dat de kunst in de wereld moest beschermen. In 1996 werd door de Europese Unie in Rome het UNIDROIT gesloten. Beide verdragen dienen om smokkel en illegale handel in kunst te verminderen en legaal eigendom vast te leggen. Verdediging van de rechten van de landen van herkomst, maar zeker ook van de bezitter te goeder trouw buiten die landen, zowel musea en particulieren, heeft momenteel ieders aandacht. Beide verdragen zijn overigens door Nederland nooit geratificeerd.

Nu de ikonenkunst in het Westen steeds populairder wordt, is het in ieders belang te weten wat de oorsprong en het rechtmatig eigendom is van de steeds kostbaardere kunstwerken, die in tienduizenden over de wereld rouleren. Dat geldt voor het land, de musea, de handelaar en de particuliere koper nu.

Het streven van UNESCO en het ODIGIA Ikonen-Instituut om met een internationale groep van deskundigen een registratiesysteem voor ikonenkunst aan te leggen past in de moderne mogelijkheden tot een bijna onbeperkt vergelijk van kunstwerken via afbeeldingen op de computer. Het uitwisselen van kennis die daardoor mogelijk wordt kan ook een halt toeroepen aan de wijze waarop zoveel ikonen in het Westen door slechte restauraties werden gemaltraiteerd. Daarnaast is een dergelijk registratiesysteem een waakhond tegen onoirbare praktijken, die helaas nog teveel aan allerlei vormen van kunst gebonden zijn.

ODIGIA Ikonen-Instituut
Molenstraat 6
2513 BK Den Haag
Informatie: telefoon 070 - 392 40 00
fax 070 - 346 58 92
e-mail instituut@odigia.nl

Deel: ' Unesco en Odigia gaan ikonenkunst beschermen '
Lees ook