Uniek Beatles album voor het eerst aangeboden in Europa


Mega Platen & CD Beurs 2009 in Jaarbeurs Utrecht

UTRECHT, 20091106 -- Tijdens de 32e Mega Platen en CD Beurs op 21 en 22 november in Jaarbeurs Utrecht zal een van 's werelds meest gezochte Beatles platen worden aangeboden. Het betreft de zogenaamde Butcher elpee waarvan er slechts een zeer klein aantal bekend zijn. Dit exemplaar is afkomstig uit de zogenaamde `Livingstone' collectie en is in perfecte kwaliteit. Peter Livingstone, zoon van Capitol Records president Alan Livingstone (hij tekende de Beatles voor Capitol), kwam enige exemplaren tegen op zolder van zijn vader en besloot deze in de markt te zetten. Het laatst verkochte exemplaar bracht maar liefst 44.000 dollar op (31.000 euro).

Vanwege de omstreden hoes, waarop de Beatles te zien zijn in slagerskleding behangen met grote lappen vlees en stukgesneden poppen, is deze plaat nooit uitgebracht. Er kleefden te grote morele problemen aan en niet alleen voor de Amerikaanse markt. Wall of Fame, uit Gronau Duitsland heeft de hand weten te leggen op n van deze exemplaren en zal deze aanbieden tijdens de tweejaarlijkse Mega Platen en CD Beurs in Utrecht 21 en 22 november aanstaande.

Veertig jaar The Velvet Underground
The Velvet Underground was een rockband uit New York die in 1965 is opgericht door Lou Reed en John Cale. Al snel werd de band ontdekt door pop-art kunstenaar Andy Warhol die onder andere hun debuutalbum ontwierp The Velvet Underground & Nico met de bekende pop-art banaan illustratie. Het album geldt als n van de meest toonaangevende platen aller tijden en als een van de belangrijkste invloeden op de punkmuziek die eind jaren zeventig ontstond. Op de Mega Platen & CD Beurs presenteert de Amerikaanse publicist Johan Kugelberg een expositie over veertig jaar The Velvet Underground. Enkele topstukken van de expositie - die vorig jaar in New York te zien was - zijn artwork ontwerpen van Andy Warhol, zeldzame posters en originele geschreven liedteksten van Lou Reed.

Iconen van de popcultuur
Twee autoriteiten op het gebied van de hedendaagse popcultuur en internationaal bekende publicisten en schrijvers zijn aanwezig op de beurs. De Amerikaan Johan Kugelberg is bekend om zijn boeken over punk, hiphop en The Velvet Underground. De Engelse journalist John Savage schreef het veelgeprezen boek England's Dreaming over de punkband The Sex Pistols. Beiden auteurs signeren op de beurs een aantal van hun boeken en nemen deel aan een paneldiscussie onder leiding van popjournalist Jan Vollaard. Tijdens deze discussie gaan zij in op onderwerpen als het belang van een bloeiende popcultuur en de invloed van punk op de huidige muziek. John Savage en Johan Kugelberg beantwoorden ook vragen uit het publiek en lezen voor uit hun nieuwste boeken. De paneldiscussie vindt plaats op zaterdag 21 november om 14.00 uur. Beide gasten draaien daarvoor en daarna een set van hun favoriete muziek samen met bekende Nederlanders.

Mega Platen & CD Beurs 2009 in Jaarbeurs Utrecht
Zaterdag 21 november van 9.00 tot 18.00 uur, zondag 22 november van 10.00 tot 17.00 uur. Voorverkoop via www.recordplanet.nl 10,50 euro per dag of 18,50 euro voor twee dagen. Entreekaarten aan de kassa: 12 euro per dag of 20 euro voor twee dagen. Kinderen tot en met elf jaar gratis. Voor meer informatie bel (0229) 213891 tijdens kantooruren of email naar: info@recordplanet.nl of kijk op www.recordplanet.nl.


Deel: ' Uniek Beatles album voor het eerst aangeboden in Europa '
Lees ook