Uniek culinair theater concept in Delfts museum


DELFT, 20141027 -- Museum Lambert van Meerten is al 4 jaar gesloten voor het publiek, maar opent nu voor de allerlaatste keer haar deuren. Van 10 tot en met 21 december is het museum de locatie voor pop-up theaterrestaurant ‘Aan tafel bij Lambert’.

Het museum is het decor van een live theatervoorstelling waar het publiek kennis maakt met de oorspronkelijke bewoner van Huis Oud-Holland: Lambert van Meerten. Tijdens een culinair viergangendiner, speciaal aangepast op de Gouden Eeuw, neemt Lambert van Meerten het publiek mee naar 1893.

[Uniek culinair theater concept in Museum Lambert van Meerten] Patron-cuisinier Ed Hoogendijk van Bistro De Pijpenla en Restaurant Le Mariage & The Bounge kookte tijdens de Winter Wonder Wandeling al vaker in Museum Lambert van Meerten. “Ik vind het verschrikkelijk zonde dat dit museum dicht is en dacht, we moeten hier weer iets moois creëren en er een fantastische plek van maken, zonder dat het de belastingbetaler iets kost.” Als culinair belevingsrestaurant is ‘Aan tafel bij Lambert’ een unieke manier om het prachtige Museum Lambert van Meerten te heropenen, beleven en ontdekken.

Angela van de Weerdhof, die al jaren ervaring heeft als visual storyteller voor onder andere blockbusters als Lord Of The Rings en The Matrix, bezocht het huis van Lambert van Meerten en was meteen enthousiast. “Het is een prachtig pand”, vertelt ze. “Ik zou bijna zeggen dat er een magische sfeer hangt. Alsof Lambert van Meerten elk moment de trap af kan komen. Het is ècht bijzonder als je daar binnenkomt. Wat een decor...”. Hoe Van Meerten exact om het leven is gekomen, kan niemand met zekerheid zeggen. Dit geeft Angela, die druk bezig is met het script voor het theaterstuk, de nodige mogelijkheden om het stuk een passend einde te geven.

De vertoning van het waargebeurde verhaal van de excentrieke Delftenaar uit de 19e eeuw, maakt ‘Aan tafel bij Lambert’ een bijzonder evenement voor Delft.

Wie was Lambert van Meerten:
Lambert van Meerten (29 juli 1842 - 1 april 1904) was een groot kunst- en antiek verzamelaar in Delft. Van Meerten was welgesteld, verzamelde kunst en antiek en liet Huis Oud-Holland bouwen voor zijn omvangrijke collectie. Van Meerten gaat in 1901 failliet, raakt aan lager wal en wordt alcoholist. Hoe hij om het leven komt weet niemand zeker.

Zijn omvangrijke kunstcollectie is geschonken aan de staat in 1909 op voorwaarde dat zijn huis een Rijksmuseum zou worden om zijn grote collectie Delfts Blauw, schilderijen en houtsnijwerken tentoon te stellen. Museum Lambert van Meerten was geopend van 1909 tot 2010.


Deel: ' Uniek culinair theater concept in Delfts museum '
Lees ook