---

Ministerie van Defensie---

foto: Bloedbank container MOGOS (Koninklijke Landmacht)

Unieke bloedbank operationeel in Afghanistan

06-03-2003

Met het operationeel verklaren van het Mobiel Geneeskundig Operatiekamersysteem (MOGOS) woensdag (5 maart) op de internationale luchthaven van Kaboel levert Nederland niet alleen een volledig uitgerust, modern ziekenhuis ten behoeve van de ISAF-veiligheidsmacht, maar ook een unieke bloedbank. Als de levering van "vers" bloed mocht uitblijven, is het Nederlandse MOGOS-ziekenhuis altijd in staat zelf bloed te produceren zonder dat hiervoor donoren hoeven te worden opgeroepen. Dankzij de medewerking van de Koninklijke Marine is er een diepvries bloedmodule geïnstalleerd in Kaboel. Een dergelijke bloedbank staat ook bij de SFOR-missie in Bosnië en aan boord van zowel de Hr. Ms. Amsterdam en Rotterdam. Een schip van de marine is immers lang buitengaats en kan niet altijd aanleggen in een haven om veilig Nederlands bloed in te slaan.

Eerste luitenant Jack Koning, hoofd analist van de Militaire Bloedbank uit Leiden, is korte tijd aanwezig in Kaboel om de bloedbank op te starten bij MOGOS. Ook werkt hij majoor-apotheker Erik Meinen en sergeant majoor-apotheker assistent Ron Teunissen in op het systeem. Het hebben van een bloedbank is in Kaboel heel belangrijk omdat er geen garantie is dat er constant vers bloed kan worden ingevlogen. Vooral de afgelopen weken vloog de Transall van de Duitse Luftwaffe zeer onregelmatig van Termez naar Kaboel, waardoor ook de bevoorrading met vers bloed stagneert. Als er veel gewonden zijn, is het niet mogelijk om binnen een korte termijn vers bloed in te vliegen. Het is dus noodzakelijk om een back-up te hebben, verklaart Koning. Een Nederlandse militair heeft er ten slotte recht op dezelfde zorg te krijgen als in Nederland, dit geldt ook voor Nederlands bloed.

In de module is daarom een vriezer aanwezig waarin 50 eenheden rode cellen, 20 eenheden bloedvocht en 10 eenheden bloedplaatjes liggen die bij -80°C bewaard worden. Is er een groot verbruik van rode cellen dan kan worden teruggevallen op de voorraad die in de vriezer aanwezig is, dit geeft je dan voldoende tijd om weer vers bloed in te vliegen. Het unieke aan diepvriesbloed is dat het zeer lang houdbaar is. Rode cellen zijn bijvoorbeeld 10 jaar houdbaar en bloedplaatjes 2 jaar bij 80°C. De vloeibare cellen zijn respectievelijk 35 dagen en 5 dagen houdbaar. De voorraad diepvries bloed bestaat uit de universele bloedgroepen 0 positief en 0 negatief. Dit zijn bloedgroepen die iedere patiënt kan ontvangen, legt Koning uit.

Eén keer per vier weken krijgt MOGOS 20 eenheden vloeibare rode bloedcellen via het Duitse ziekenhuis in Camp Warehouse. Als ze daar een patiënt hebben die bloedplaatjes nodig heeft, dan kan een beroep worden gedaan op de Nederlandse diepvries bloedmodule. Zo helpen beide ziekenhuizen elkaar. Wanneer de apotheker en zijn assistent zijn ingewerkt, vertrekt Jack Koning weer naar Leiden om de toekomstige opvolgers van Meinen en Teunissen te trainen (foto: Koninklijke Landmacht)

Gerelateerde pagina's

* Strijd tegen het terrorisme

Deel: ' Unieke bloedbank operationeel in Afghanistan '
Lees ook