Ingezonden persbericht

Unisys noteert sterk tweede kwartaal 2002

Winst naar 42,2 miljoen dollar

Schiphol-Rijk, 19 juli 2002 - Unisys heeft in het tweede kwartaal van 2002 een nettowinst geboekt van 42,2 miljoen dollar of 13 dollarcent per aandeel. In het tweede kwartaal van 2001 bedroeg de nettowinst 12,1 miljoen dollar of 4 dollarcent per aandeel. Dit laatste resultaat omvatte een buitengewone last na belastingen van 17,2 miljoen dollar voor het aflossen van schulden. De omzet in het tweede kwartaal van 2002 liep terug met 7 procent naar 1,36 miljard dollar tegen 1,46 miljard dollar in dezelfde periode van 2001.

"De resultaten in het tweede kwartaal onderstrepen de solide uitvoering van onze activiteiten in een uitdagend economisch klimaat", zegt Larry Weinbach, bestuursvoorzitter en CEO van Unisys. "Ondanks zwakke bestedingen en uitstel van beslissingen met betrekking tot IT-projecten, behaalden we de financiële doelstellingen door ons te blijven richten op onze strategie om waarde toe te voegen en kosten te beheersen. Daardoor waren we in staat om de operationele marge in dit kwartaal te verbeteren tot 7,1 procent tegen 3,1 procent een jaar geleden."

Weinbach: "Een cruciale factor in onze winstverbetering is de margeverbreding in de services-activiteiten, die zorgden voor 76 procent van de omzet in het tweede kwartaal. In het laatste jaar hebben we de marges op de services-activiteiten steeds verbeterd en bereikten we een operationele marge van 5,8 procent in het tweede kwartaal van 2002, een stijging van 5 procentpunten ten opzichte van een jaar geleden. We hebben deze verbetering bereikt door selectief te kiezen voor hoogwaardige marktkansen, minder nadruk te leggen op de commodity-markt waar marges laag zijn, groei in de outsourcing-activiteiten en het aanpassen van ons personeelsbestand aan de vraag in de markt. Hoewel er nog veel werk te verzetten is om ons langetermijndoel van een operationele marge van 10 tot 12 procent te behalen, ben ik blij met de voortgang die we boeken in een moeilijk economisch landschap."

"Onze technologieactiviteiten lieten een sterke winstgroei zien in het tweede kwartaal door de verkoop van ClearPath-servers", zegt Weinbach. "We putten moed uit de goede ontvangst in de markt van de nieuwe ClearPath Plus-modellen die gebaseerd zijn op onze Cellular Multi-Processing-architectuur. De groei in de verkoop van ClearPath-systemen compenseerde de lagere verkopen van gespecialiseerde apparatuur en ES7000-servers nu klanten uitgaven voor nieuwe IT-applicaties en -projecten uitstellen. In het derde kwartaal introduceren we nieuwe ES7000-modellen, waaronder systemen met de krachtige nieuwe Intel Itanium 2-processoren. Daardoor kunnen we onze sterke positie op het gebied van hoogwaardige Intel-servers versterken. We blijven ons richten op de samenwerking met Microsoft en andere partners om de voordelen van high-end Intel-servers en het Microsoft-besturingssysteem onder de aandacht te brengen."

Unisys rapporteerde een teruglopende omzet in de Verenigde Staten met 8 procent in het tweede kwartaal in vergelijking met het jaar daarvoor. De omzet in internationale markten liep terug met 6 procent. De brutowinstmarge in het tweede kwartaal bedroeg 29,7 procent, tegen 27,2 procent in dezelfde periode van 2001. De operationele marge steeg tot 7,1 procent, tegen 3,1 procent in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

In het eerste half jaar van 2002 bedroeg de nettowinst 74,9 miljoen of 23 dollarcent per aandeel. In dezelfde periode van 2001 was de nettowinst 81,4 miljoen dollar of 26 dollarcent per aandeel (inclusief een voorziening na belasting van 17,2 miljoen dollar of 5 dollarcent per aandeel voor het aflossen van schulden). De omzet in de eerste helft van 2002 bedroeg 2,72 miljard dollar tegen 3,09 miljard dollar in de eerste zes maanden van 2001.

Unisys
Unisys is wereldwijd actief in dienstverlening en oplossingen op het gebied van informatietechnologie. De medewerkers van Unisys combineren expertise in systeemintegratie, outsourcing, infrastructuur, servertechnologie en consulting met een consistente en praktijkgerichte aanpak. Zij helpen zo klanten in meer dan 100 landen bij het behalen van concurrentievoordeel. Meer informatie is beschikbaar op www.unisys.nl

UNISYS
Erwin Zijlstra
Country Communications Manager Unisys Nederland
Tel: 020 - 526 78 47
Mob: 06 - 538 21 189
E-mail: erwin.zijlstra@nl.unisys.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Julia Vonno
Tel: 030 - 656 50 70
E-mail: julia@lvtpr.nl

Deel: ' Unisys noteert sterk tweede kwartaal 2002 '
Lees ook