Ingezonden persbericht

Persbericht

Unisys ontwikkelt nieuw verwerkingsplatform voor SNS bank

Nieuw platform biedt extra functionaliteit en hogere efficiency

Schiphol-Rijk, 3 juli 2002 - Unisys heeft een overeenkomst met SNS bank ondertekend voor de ontwikkeling van een volledig nieuw platform voor de geautomatiseerde verwerking van acceptgiro's en overschrijvingsdocumenten van de bank. Het nieuwe platform wordt gebouwd op basis van Microsoft-technologie. Naast softwareontwikkeling zorgt Unisys tevens voor de levering van hardware en scansoftware. Met de overeenkomst is ruim één en een kwart miljoen euro gemoeid.

Het nieuwe platform gaat het bestaande verwerkingssysteem volledig vervangen. Volgens Rob van den Brink, directeur Betalingsverkeer bij SNS bank, is het bestaande systeem niet meer 'up-to-standard' wat betreft de eisen van SNS bank. "Om die reden zijn we een uitgebreide oriëntatie gestart waarbij gezocht is naar een oplossing die daaraan het beste kan voldoen. Op basis van de goede ervaringen met Unisys als leverancier én na nader onderzoek van de (toekomstige) kosten is gekozen voor de ontwikkeling van een volledig nieuw platform."

In het nieuwe platform zal Unisys verschillende nieuwe functionaliteiten opnemen. Het gaat daarbij om het digitaal opslaan van documenten, het uitbreiden van de elektronische communicatie met Interpay en het toevoegen van methoden om de fraudegevoeligheid van documenten verder terug te brengen.

"Daarnaast maken we met het nieuwe platform een belangrijke efficiencyslag", zegt Van den Brink. "Het platform zal ons in staat stellen om de komende jaren de efficiency in de verwerking van overschrijvingsdocumenten nog verder te vergroten." Efficiency op dit gebied is voor banken essentieel omdat het aantal documenten jaarlijks terugloopt. "Het gaat dan om zes tot acht procent per jaar", aldus Van den Brink. "Overigens is er geen direct verband tussen deze afname en de snelle groei van het elektronische betalingsverkeer. Van directe substitutie is geen sprake. Niettemin is met de opzet van het nieuwe systeem rekening gehouden met de benodigde schaalgrootte, nu en in de komende jaren." SNS bank en Unisys verwachten ongeveer een jaar nodig te hebben voordat het hele systeem operationeel is. Omdat het betalingsverkeer volledig ongestoord doorgang moet vinden, is gekozen voor een gefaseerde aanpak. Aan het eind van 2002 zullen alle basisfuncties van het nieuwe systeem operationeel zijn. Vervolgens zullen in 2003 de nieuwe functionaliteiten ontwikkeld en geïmplementeerd worden.

Peter van der Vlis, Director Financial Services Europe North bij Unisys, is enthousiast over de keus van SNS bank voor Unisys. "Het onderstreept onze expertise op het gebied van de verwerking van documenten bij financiële dienstverleners. Nu de volumes bij deze activiteiten jaarlijks dalen, kunnen financiële dienstverleners niet zonder oplossingen die de efficiency in de verwerking maximaliseren. Unisys heeft een betrouwbare reputatie op dit gebied opgebouwd, zowel in het volledig overnemen van dit proces als in het ontwikkelen en leveren van platformen die banken in staat stellen deze activiteiten op economisch verantwoorde wijze in eigen huis uit te voeren. In het Verenigd Koninkrijk heeft die expertise geleid tot de oprichting van iSPL, een joint venture van Barclays, Lloyds en Unisys. Deze joint venture verwerkt inmiddels meer dan 70 procent van het volledige chequevolume (5 miljard cheques per jaar) in het Verenigd Koninkrijk." Het nieuwe platform bestaat onder meer uit nieuwe ES2000-servers van Unisys, high-speed scanners, software voor Intelligent Character Recognition en Workflow & Imaging en opslagsystemen voor het digitaal bewaren van documenten. De applicatie voor verwerking, archivering en rapportage van de documenten wordt ontwikkeld met behulp van MS Visual Studio en wordt toegepast op een Windows 2000-omgeving.

Unisys
Unisys is een wereldwijde aanbieder van IT-diensten en -oplossingen. De 37.000 medewerkers ondersteunen klanten in ruim 100 landen bij de inzet van technologie om kansen te benutten, uitdagingen het hoofd te bieden en successen te behalen. Unisys biedt een compleet portfolio van bedrijfsoplossingen die zijn ontwikkeld op basis van de expertise op het gebied van consultancy, systeemintegratie, outsourcing, netwerkservices en beveiliging. Daarnaast levert het bedrijf hoogwaardige server- en gerelateerde technologieën. De specifieke verticale marktsectoren van Unisys zijn financiële services, transport, communicatie, media, commerciële bedrijven en de overheid. Het hoofdkantoor van Unisys is gevestigd in Blue Bell, Pennsylvania, in de Verenigde Staten. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Schiphol-Rijk. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op de Unisys homepage: http://www.unisys.com of http://www.unisys.nl Beleggersinformatie is te vinden op http://www.unisys.com/investor

UNISYS
Erwin Zijlstra
Country Communications Manager Unisys Nederland
Tel: 020 - 526 78 47
Mob: 06 - 538 21 189
E-mail: erwin.zijlstra@nl.unisys.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Julia Vonno
Tel: 030 - 656 50 70
E-mail: julia@lvtpr.nl

Deel: ' Unisys ontwikkelt nieuw verwerkingsplatform voor SNS bank '
Lees ook