Unit 4 neemt Omegon over, breidt haar marktaandeel in de accountancy-sector fors uit en verdrievoudigt haar omzet in deze markt

Sliedrecht, 21 maart 2000 - Softwareproducent en leverancier van secure e-Business oplossingen Unit 4 heeft het voornemen Omegon Automatisering B.V. uit Veenendaal over te nemen. Deze overname past in het streven van Unit 4 om op het gebied van accountancysoftware een toppositie in de Nederlandse markt in te nemen. Het Nederlands systeemhuis Omegon is een van de grootste producenten en leveranciers van software, hardware en bijbehorende diensten voor accountants- en administratiekantoren en hun MKB-klanten. Over 1999 werd een omzet van ca. 7 miljoen euro gerealiseerd. Per ultimo 1999 telde Omegon 77 medewerkers. Door deze overname wordt Unit 4 marktleider in software en dienstverlening voor accountants- en administratiekantoren in Nederland.

Unit 4 geeft met deze overname verder invulling aan haar doelstelling het marktaandeel en het klantenbestand in bestaande marktsegmenten te vergroten. Vorig jaar heeft Unit 4 al een eerste stap gezet om haar positie als software-leverancier voor de accountancybranche te versterken door een 30% belang te nemen in Van der Kley Automatisering. Van der Kley is evenals Omegon gespecialiseerd in software voor de accountancybranche.

Unit 4 heeft middels een aparte product-markt combinatie (divisie accountancy) een sterke focus op de accountancybranche, omdat zij deze als een belangrijke beïnvloeder voor het MKB in het aankoopproces van bedrijfssoftware ziet. De software die het accountants- of administratiekantoor zelf gebruikt zal vaak ook worden geadviseerd aan haar eigen clienten in het MKB. Unit 4 heeft -inclusief Omegon en Van der Kley- inmiddels 1.500 grote en middelgrote accountantsorganisaties tot klant die met ruim 3.000 kantoren in geheel Nederland gebruik maken van software van deze nieuwe combinatie. Daarnaast heeft alleen Omegon al meer dan 8000 cliënten in het MKB.

Het zittende management zal nog een aantal jaren verantwoordelijk blijven. De resultaten van de genoemde onderneming zullen vanaf 1 januari 2000 worden geconsolideerd en zullen reeds in 2000 een positieve bijdrage leveren aan de winst per aandeel Unit 4 van naar verwachting ca. euro 0.05 per aandeel. In verband met de acquisititie zal Unit 4 ca. 150.000 nieuwe gewone aandelen uitgegeven, die gedeeltelijk bij de verkopende aandeelhouders/directie en gedeeltelijk bij institutionele beleggers worden geplaatst.

Omegon
Omegon is opgericht in 1977 en heeft zich door de jaren heen steeds meer gespecialiseerd in het leveren van 'one-stop-shop solutions' voor de accountancymarkt. In 1998 heeft Omegon haar Windows NT programmatuur geannonceerd en sinds 1999 is Omegon een organisatie die in staat is producten onder Windows NT en 2000 te ontwikkelen, te verkopen en te installeren.

Eind 1999 is Omegon het samenwerkingsproject e-NOVATION opgestart met een 12-tal innovatieve accountantsorganisaties, die werken met programmatuur van Omegon.
Onder de projectnaam e-NOVATION spiegelt Omegon haar toekomstvisie aan de wensen van deze gebruikers en worden nieuwe productontwikkelingen gedaan. Bij de ontwikkeling en implementatie van nieuwe software kiest Omegon bewust aanknopingspunten binnen de totale markt van administratieve dienstverlening, met gebruikers die zijn aangesloten bij NIVRA, NOvAA, NOAB, SRA en CB.

Het internet zal op zeer korte termijn ook een belangrijke rol gaan spelen in de communicatie tussen administratieve dienstverleners en hun klanten. Omegon wil hierin een actieve rol spelen. De zakelijke dienstverleners zullen steeds meer een functie vervullen als een application service provider (ASP) voor bedrijven. Hierdoor zal de rol voor zakelijke dienstverleners en softwareproducenten sterk gaan veranderen. Eén van de nieuwste producten die door de projectgroep e-NOVATION is ontstaan is Chameleon. Middels dit product kunnen administratie- en accountantskantoren met alle softwarepakketten die op de markt verkrijgbaar zijn communiceren. Hierdoor maakt het voor de dienstverlening dus niet meer uit met welk soort software organisaties hun administratie voeren. Chameleon zal in de loop van 2000 op de markt komen.

Omegon kent al jarenlang een samenwerkingsovereenkomst met NOAB en heeft recent nog een belangrijke samenwerkingsovereenkomst met NOVAK gesloten. NOVAK is een service-organisatie voor accountants ter ondersteuning van de praktijkuitoefening van de accountant. Tot de klantenkring van Omegon behoren onder andere gerenommeerde kantoren als De Jong & Laan Accountants Almelo, de Remmerswaal Groep te Bergen op Zoom, de A&A groep te Sittard en AVM Accountants in Leeuwarden.

Succesvol totaalconcept
In de divisie Accountancy ging het Unit 4 voor de wind: de omzet steeg in 1999 met 42% tot 4,4 miljoen euro. Na het succes van het typische accountancypakket Unit 4 Audition -waarvoor recent de 500e klant kon worden opgetekend- is de productlijn voor de accountancybranche het laatste jaar fors uitgebreid met o.a. Unit 4 Declaratie, Multivers for Windows Accountancy en dit jaar staat nog op stapel Unit 4 Salaris. De bovengenoemde accountancyproducten van Unit 4 kunnen ieder worden gekoppeld met Unit 4 Relatiebeheer, een centraal client informatiesysteem. Unit 4 kan hierdoor accountants een volledig totaalpakket bieden met als voordeel optimale integratie van software en bijbehorende gegevens.Bedrijfsprofiel Unit 4 NV Al 20 jaar voorziet de standaard bedrijfssoftware met de bijbehorende dienstverlening van Unit 4 in de behoefte aan managementinformatie van haar klanten in de Benelux. Het bedrijf is marktleider in de middenmarkt van groothandel en distributie en accountantskantoren en heeft prominente posities als leverancier van software voor productieautomatisering en als leverancier van veilige oplossingen en diensten op het gebied van zakendoen via het Internet.

De klanten van de Unit 4 Software Groep zijn overwegend middelgrote ondernemingen en instituten. Het bedrijf levert algemene oplossingen die in alle bedrijfstakken worden toegepast en heeft zich ook toegespitst op een beperkt aantal specifieke verticale markten. Dat zijn de discrete industrie, groothandel, distributie, handel en logistiek, accountantskantoren en de gezondheidszorg.

Voortdurende verbetering van de kwaliteit, excellente dienstverlening en het effenen van de weg naar veilig en betrouwbaar zakendoen via het Internet is onze manier om onze groei en marktpositie te versterken. De kracht om tot effectieve resultaten te komen zit in onze medewerkers. Zij combineren diepgaande kennis op het gebied van bedrijfssoftware en veiligheid met materiekennis en ervaring over de markten waarin zij werken.

Strategisch richt de Unit 4 Software Groep zich op het compleet aanbieden van bedrijfssoftware en diensten voor het geïntegreerd en veilig zakendoen via het Internet in West Europa, door het aanbieden van applicatiediensten. Dit is de manier om alle kerncompetenties via een beveiligd Internet aan onze klanten aan te bieden. Excellente dienstverlening en autonome groei stellen de ontwikkeling van de onderneming veilig. Onze stapsgewijze acquisitiestrategie versterkt onze positie in kernmarkten.

De Unit 4 Software Groep heeft meer dan 3.000 applicaties geïnstalleerd in het hogere en middensegment van de markt. Deze leveren bedrijfskritische management informatie aan meer dan 40.000 eindgebruikers. In de markt van kleinere bedrijven en organisaties heeft de Unit 4 Software Groep circa 15.000 applicaties geïnstalleerd. De Unit 4 Software Groep heeft inmiddels ruim 800 medewerkers bij de diverse werkmaatschappijen. Sedert februari 1998 zijn de aandelen van de onderneming genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs AEX. Unit 4 heeft in 1999 een 70% hogere nettowinst behaald van 8,7 miljoen euro en de omzet steeg met 73% naar 71,0 miljoen euro. De omzet werd voor 16% buiten Nederland gerealiseerd. De autonome groei bedroeg 36%. De winst per aandeel steeg in 1999 met 48% tot 1,16 euro.

Deel: ' Unit 4 neemt Omegon Automatisering over '
Lees ook