Universiteit van Utrecht

Nieuws
Persberichten


26 augustus 1999

Universiteit toont publiek historische panden

Monumentaal groen als thema tijdens de Open Monumentendag

Enkele van de mooiste Utrechtse bouwwerken zijn in het bezit van de Universiteit Utrecht. Tijdens de Open Monumentendag op 11 september kunnen belangstellenden een kijkje nemen achter de gevels en in de tuinen van een aantal unieke universitaire panden. Daarnaast organiseert de Utrecht Debating Society van de Universiteit tijdens deze dag twee debatten over `monumentaal groen'.

De Pandhof naast de Domkerk is misschien een van de bekendste plekjes in Utrecht. Duizenden toeristen uit binnen- en buitenland, wandelen jaarlijks deze kloostertuin binnen. Minder bekend, maar wel van historisch belang, is de Aula in het Academiegebouw naast de Pandhof. In deze zaal werd in 1579 de Unie van Utrecht gesloten. De grondslag van de Nederlandse staat was hiermee gelegd. In de Aula staat een presentatie over de geschiedenis van de zaal. Ieder half uur is er een rondleiding door studenten kunstgeschiedenis. Naast het Academiegebouw zijn er nog meer historische panden in het bezit van de universiteit. Wie wil kan gratis een aparte routebeschrijving krijgen bij het informatiepunt van de universiteit in de centrale tent op het Domplein. Een rondleiding is ook mogelijk. Hiervoor kunnen deelnemers zich vanaf 10.00 uur aanmelden in de tent. De rondleidingen vinden ieder half uur plaats tussen 11.00 en 16.00 uur.

Debat

De debatten over `monumentaal groen' door de Utrecht Debating Society worden vanuit twee verschillende invalshoeken benaderd. Het eerste debat gaat over de vraag hoeveel ruimte er in een stad moet zijn voor groen. `Groen moet wijken voor groei', is de stelling die het publiek krijgt voorgelegd. Nadat voor-en tegenstanders van de debatingclub hun argumenten op tafel hebben gelegd, vindt een publieksstemming plaats. In het tweede debat gaat het om de praktische vraag hoe je het groen in de stad invult. Kies je als stad voor centraal groen of streef je ernaar dat iedereen een eigen stukje heeft? Uitgangspunt voor de discussie is de stelling: `Beter een eigen tuin dan een gemeenschappelijk park'. De debatten duren maximaal 40 minuten en beginnen om 12.00 en 14.00 uur in de Raadszaal van Pietershof.


11 september 1999

Open Monumentendag

`Monumentaal groen', Universiteit Utrecht

Voorlichter Germaine Custers (030) 253 2501

Laatst gewijzigd: 26 augustus, 1999
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: UUmedia@csc.usc.uu.nl

Deel: ' Universiteit van Utrecht toont publiek historische panden '
Lees ook