Persbericht - 28 juli 1999

Unter den Palmen van Miriam Kruishoop openingsfilm 19e Nederlands Film Festival

Het 19e Nederlands Film Festival opent op woendagavond 22 september met Unter den Palmen van Miriam Kruishoop. Met deze tweede lange speelfilm bevestigt Miriam Kruishoop (1971) overtuigend haar cinematografisch talent. In 1996 won zij als derdejaars-student aan de Rietveld Academie met haar korte film Da Silva tijdens het Nederlands Film Festival de Citroën Award. In Unter den Palmen vertolken de acteurs Helmut Berger, Sheri Hagen en Thom Hoffman de hoofdrollen. Andere rollen worden gespeeld door onder meer Udo Kier en Willem Nijholt.
De film is geproduceerd door Peter van Vogelpoel en Erik Schut voor Argus Film Produktie bv en wordt in november in de bioscoop verwacht.

Unter den Palmen.
Het Duitse koppel David en Tanja wordt onderhouden door Ludwig, de halfbroer van David. Ludwig heeft duistere zaken op te knappen in Rotterdam en verblijft daarom tijdelijk in de havenstad. David en Tanja zijn hem gevolgd en verblijven in een hotel. Ze komen de dagen door met het plegen van kleine overvallen. Wanneer David tussen de buit van een overval de foto vindt van een mooie jongeman wordt zijn leven overhoop gehaald. Er zal afgerekend moeten worden met een verstikkend verleden.

Miriam Kruishoop schreef het scenario rondom Helmut Berger, de Oostenrijk se legende die vooral bekend is van zijn vertolking van de titelrol in Visconti's Ludwig. In Unter den Palmen speelt Berger de rol van David. De Duitse steracteur Udo Kier speelt Ludwig. Tanja wordt vertolkt door de Duitse actrice Sheri Hagen. Thom Hoffman is de mooie jongeman Thomas. Rogier Stoffers verzorgde het camerawerk van deze geheel in Rotterdam opgenomen film. De muziek is van de Engelse Drum 'n' Bass DJ Photek (Rupert Parkes).

Miriam Kruishoop heeft 15 korte films gemaakt, waarvan het merendeel tijdens haar studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In haar derde studiejaar won zij met de experimentele korte film Da Silva (1996) tijdens het Nederlands Film Festival de Citroën Award. In 1997, nog in haar eindexamenjaar, maakte zij met minimale middelen haar eerste lange speelfilm Vive Elle. Zij studeerde vervolgens af met de korte film Rabies (1997). In datzelfde jaar maakte zij de korte film Vedette.
Met een idee voor lange speelfilm toog zij in 1998 naar de door haar bewonderde acteur Helmut Berger, die graag wilde meewerken aan het project Unter den Palmen.


-----------------------

Unter den Palmen
(82 min., 35mm, kleur)

Regie: Miriam Kruishoop.

Productie: Peter van Vogelpoel en Erik Schut voor Argus Film Produktie bv. Associate producer: Rieks Hadders.

Scenario: Miriam Kruishoop.
Scenario- en dialoogadviezen: Peter van Vogelpoel en Tom Tykwer. Camera: Rogier Stoffers.
Geluid: Kees de Groot.
Montage: Miriam Kruishoop.
Art Direction: Ben Zuydwijk.
Kostuums: Tessa Koops.
Cast: Helmut Berger, Thom Hoffman, Sheri Hagen, Udo Kier, Willem Nijholt, Ian Kerkhof, Erik de Bruyn e.a.
Muziek: Photek (Rupert Parkes).
Mixage: Wim Post

Distributeur: Upstream Pictures.


______________

Aan de redactie:

Unter den Palmen: voor persviewings, foto's en interviews kunt u contact opnemen met Upstream Pictures, Carine Jamin (020 6262892)

Eerder verschenen persberichten van het Nederlands Film Festival zijn te vinden op de website (www.filmfestival.nl).

Deel: ' Unter den Palmen openingsfilm 19e Nederlands Film Festival '
Lees ook