24/02/2000           
00:21     
0911314285                 
thejoels
 
 
Situatie Ambon
 
Maandag 21-02-2000
 
Honderden Moslims gooiden op maandag 21-02-00, om 07.30 uur bommen naar de kerk Zebaut in Masohi. Het achterste gedeelte van de kerk vloog in brand. Met het gevolg, een tegenaanval van de Christenen door masjid Al-Huda te vernielen.
Volgens Kadispen Polda Maluku Majoor Jekriel kwam de aanval geheel onverwachts. Er zijn geen doden gevallen, wel 1 zwaar en 1lichtgewond.
 
RMS
 
Vice voorzitter MUI Maluku, Polpoke zou met opzet de geruchten hebben verspreid dat RMS betrokken zou zijn bij de onrusten. Dit, om opnieuw de emoties te wekken bij de  christenen. Steven Latuimahallo, 81 jaar in de vroegere jaren een  nationalist en lid van de PNI, Partai National Indonesia heeft in de plaatselijke kranten uitleg gegeven dat de RMS opgericht werd door Christenen en Moslims, Sterker nog, bij de proklamasi van de RMS op 25-04-1950, maakte Abdullah Soulissa, de huidige voorzitter van Al-Fattah deel uit van het kabinet RMS, als Sekretaris General Binnenlandse Zaken; Ibrahim Ohorella was minister van Sociale Zaken (toen menteri Kemakmuran). Zelfs de President Gus  Dur en Pangdam Max Tamaela zeggen dat er geen bewijzen zijn dat RMS betrokken is. Nico Pieters, ketua fraktie DPRD verzocht de molukse bevolking zich niet te laten beinvloeden door zulks goedkope geruchten. Men moet de RMS ook vanuit de positieve kant bekijken.

Ze zijn gekomen samen met Gus Dur en hebben de nodige hulp gegeven aan Alfattah, Marantha en Keuskupan Ambon, en dat heeft men met open armen ontvangen, maar achteraf toch de RMS beschuldigen!!?? Ini tidak masuk akal!! aldus Nico Pieters.
 
De weg van Liang, Waai en
Tulehu
 
De laagste bevolkingsgroepen van Liang, Waai en Tulehu zijn het met mekaar eens om de barricades weg te halen. Ze zijn ervan bewust dat, zoals het nu is met al die barricades, niet langer door kan gaan, en dat er nu eindelijk eens vrede moet zijn. Dus vanaf zondag 22-02-00 zijn de wegen van Liang naar Waai en Tulehu geopend. De eerste openbaar vervoer van Waai die door Tulehu reed, werd door een persoon aldaar tegengehouden, maar hij werd al gauw door de andere bewoners van Tulehu tot bedaren gebracht. Daarna volgen meerdere auto`s zonder incidenten. Zo ook het openbaar vervoer van Liang naar waai.
 
De verbouwing van de Kerk Silo en Mesjid Anhur wordt gecoordineerd door een com. bestaande uit Christenen en Moslims. Hetzelfde zal ook met de opening gebeuren.
 
Situatie nu!
Ambonstad      

-          vrij rustig
Masohi            

-          gespannen
 
 
Ambon,23-02-2000
 
Paulien Joel-Parera

Deel: ' Update situatie Ambon '
Lees ook