Utrecht eerste gemeente met genderneutrale toiletten

Initiatiefneemster en D66 raadslid Anne-Marijke Podt en wethouder vastgoed Paulus Jansen onthullen op donderdagochtend 7 juli tussen 9.00 en 9.30 uur het eerste genderneutrale toilet op het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat 2.

Op donderdag 30 juni jl. diende Anne-Marijke Podt tijdens de raadsvergadering een motie in voor genderneutrale toiletten die door het college werd overgenomen. Als ‘huisbaas’ van de gemeente Utrecht geeft wethouder Jansen direct uitvoering aan deze motie. Om te beginnen op het stadhuis waar de raad vergadert. Over uiterlijk drie maanden volgt een voorstel voor de invoering bij het overige gemeentelijk vastgoed, zoals het Stadskantoor.

Een genderneutraal toilet past binnen het actieve LHBT- beleid dat het college uitdraagt. Daarnaast wil de gemeente dat haar gebouwen voor iedereen toegankelijk zijn. Het genderneutrale toilet biedt bovendien ook praktische voordelen: er zijn meer toiletten beschikbaar en de wachttijden worden korter. In de korte pauzes van de raadsvergaderingen kan het nog wel eens druk zijn op het toilet.

Donderdagochtend onthullen Anne-Marijke Podt en Paulus Jansen de nieuwe bordjes van de toiletten bij de perskamer op de 1e verdieping. In het stadhuis worden in het publieke gedeelte in totaal drie toiletgroepen genderneutraal. De toiletten op de begane grond, de 1e en 2e verdieping krijgen hiervoor nieuwe bordjes.

Eind 2016 wordt geëvalueerd hoe de genderneutrale toiletten worden ervaren. Dan wordt ook bekeken of de toiletten van andere gemeentelijk gebouwen genderneutraal worden. Hierbij worden de (C)OR, ARBO en (externe) gebruikers betrokken.

Zoekwoorden:

Deel: ' Utrecht eerste gemeente met genderneutrale toiletten '


Lees ook