Utrecht krijgt eigen behandelcentrum hyperbare zuurstoftherapie


UTRECHT, 20160205 -- Het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG) opent in juni 2016 een modern behandelcentrum in Maarssen. Hiermee wordt hyperbare zuurstoftherapie bereikbaar voor patiënten in de regio Utrecht.

Het IvHG behandelt patiënten in behandelcentra in Rotterdam, Arnhem, Hoogeveen en Waalwijk. Met Maarssen als nieuwe locatie is ook de regio Utrecht voorzien van een instituut voor hyperbare geneeskunde. Het IvHG werkt voor de realisering van de nieuwe vestiging intensief samen met de afdeling radiotherapie en het Hoofd-Hals oncologisch centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en overige ziekenhuizen in de regio.

Veel patiënten zijn in de afgelopen jaren reeds verwezen naar bestaande IvHG behandelcentra in andere delen van het land. ‘De behoefte aan een behandelcentrum in Midden Nederland was zo groot, dat het voor ons en de ziekenhuizen in de regio Utrecht, een logische stap was om een centrum in Maarssen te openen,’ aldus Onno Boonstra, medisch directeur van het IvHG. ‘Een hyperbare zuurstofbehandeling duurt ongeveer anderhalve maand, waarbij de patiënt wekelijks zo’n vijf behandelsessies heeft bij ons op een locatie. Door het beperken van de reistijd wordt een intensieve behandeling met hyperbare zuurstof nu ook toegankelijk voor patiënten in de regio Utrecht'.

Hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie is een effectieve behandeling voor ex-kankerpatiënten met late bestralingsschade. Het gaat om een groep van ruim 5% tot 15% van de patiënten die als gevolg van radiotherapie in het bestraalde gezonde weefsel, zogenaamde ‘late bestralingsschade’ ontwikkelen. Dit kan zich uiten in diverse klachten en symptomen, afhankelijk van de locatie van de bestraling. Klachten – zoals pijn, bewegingsbeperking, vochtophoping en incontinentie - die vaak in de loop van tijd erger worden, verminderen of verdwijnen door hyperbare zuurstoftherapie.

Meer informatie via www.ivhg.nl


Deel: ' Utrecht krijgt eigen behandelcentrum hyperbare zuurstoftherapie '
Lees ook