Utrecht op 1 in top 10 Soa-steden


APELDOORN, 20131016 -- Studentenstad Utrecht is de ongekroonde Soa Hoofdstad van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidswebsite Ingoedendoen.nl. In de studentenstad wordt het vaakst gegooglet op Soa gerelateerde onderwerpen. Utrecht wordt op de voet gevolgd door Den Haag en Groningen.

Ingoedendoen.nl heeft verschillende data van onder andere Google gecombineerd om tot haar ranglijst te komen. “Na onveilig seksueel verkeer zoeken mensen meestal anoniem naar de mogelijkheden van het doen van een Soa-test”, aldus de onderzoekers. Door het aantal Google-zoekopdrachten per stad af te zetten tegen het aantal inwoners wordt duidelijk op welke plekken in Nederland het meest gezocht wordt naar Soa-testen. De volledige top 10 is terug te vinden op de Ingoedendoen-website.

Het Soa-onderzoek heeft tot meer inzichten geleid. Zo blijkt dat er na de zomervakantie een flinke piek waar te nemen valt in interesse rondom Soa gerelateerde onderwerpen. Tijdens de maand september neemt het aantal zoekopdrachten met tachtig procent toe. “In 2012 was deze extreme piek in vraag naar informatie rondom Soa’s voor het eerst te zien”, aldus de onderzoekers. “Dit jaar zet die trend zich voort.” Een verklaring voor het fenomeen kan erin liggen dat men onzeker is over seksuele relaties die tijdens de zomervakantie hebben plaatsgevonden. 

De Soa waar de meeste informatie over wordt gezocht is Chlamydia. Chlamydia is dan ook de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening in Nederland. Per jaar treft het zo’n 100.000 mensen. Na Chlamydia wordt er het meest op de schimmelinfectie Candida gezocht. Dit is wel verrassend, omdat Candida geen plek heeft in de top drie van meest voorkomende Soa’s.

Over Ingoedendoen.nl
Ingoedendoen.nl is een website die je helpt een gezonde levensstijl te bereiken en te behouden. Het motto van de site is: gezond, fit en vrolijk! De site onderscheidt zich van andere gezondheidswebsites doordat de redactie zich niet alleen richt op een gezond lichaam, maar ook op een gezonde geest. Je vindt er daarom niet alleen artikelen over een gezonde hartslag of wat een te hoog kaliumgehalte doet met je lijf, maar ook hoe je op andere vlakken (weer) lekker in je vel komt. Ook worden de lezers gestimuleerd hun inbreng te doen; elke maand worden zij door middel van een thema uitgedaagd hun verhaal in te dienen. 


Deel: ' Utrecht op 1 in top 10 Soa-steden '
Lees ook