Ingezonden persbericht


20 juni 2002

Utrecht verwacht massale solidariteitsdemonstratie tegen EU-top
GroenFront! viert verjaardag met straatfeest

Morgen (21-6-2002) begint om 14.00 uur op het Utrechtse Lucasbolwerk een 'streetparty'. De door GroenFront! georganiseerde demonstratie vindt gelijktijdig plaats met massale demonstraties in Sevilla, waar morgen de EU top aanvangt. De demonstranten in beide plaatsen zullen met elkaar verbonden zijn via een audiolink. Het midzomerfeest belooft het hoogtepunt te worden van een "maand van eko oproer" die GroenFront! uitriep ter gelegenheid van haar zesde verjaardag.

"We blijven eerst een uur op het Lukasbolwerk. Daar wil men een nieuwe parkeergarage bouwen, waardoor allerlei bomen sterven en meer vervuiling naar de binnenstad komt. We vinden het belangrijk om lokale problemen te koppelen aan het grotere verhaal op de achtergrond, in dit geval de EU top," vertelt GroenFront! activist Joris van den Bosch.
Activisten in Spanje zullen te beluisteren zijn op Utrechtse "soundsystems" die ook allerlei soorten muziek zullen draaien. Via de websites van GroenFront! (www.groenfront.nl) en de Spaanse onafhankelijke media (www.barcelona.indymedia.org) kan iedereen op internet meeluisteren vanaf ongeveer 14.45 uur.

Rond 15.00 uur vertrekt de 'Rave against the Machine' in de richting van de Nachtegaalstraat. De stoet zal eindigen in een park waar het feest tot het donker, 'midzomernacht', zal doorgaan.

GroenFront! ziet in de EU een motor voor verdere milieuproblemen. Van den Bosch: "De EU wil graag concurrentie bevorderen tussen steden en regio's. Dat versterkt ook de groeipsychose op lokaal niveau - we moeten maar mee in de rat race. Eigenlijk zijn al die onzinnige projecten waar we tegen geprotesteerd hebben, zoals de Betuwelijn en Afrikahaven, ontsproten aan dolgedraaid groeidenken."

"Op milieugebied is het Europese beleid alleen maar pappen en nathouden. Men is nog niet eens in staat vliegverkeer te belasten. Tegelijkertijd is Europa wel in staat om uitgebreide staaltjes van grote tienjarenplannen te tonen bij uitbreiding van infrastructuur. De Betuwelijn, HSL enzovoort worden door Europa mede-gefinancierd. In zuid en oost Europa loopt die financiering op tot 80-90% en daar zijn de effecten op de natuur nog desastreuser. In minder economisch ontwikkelde landen zijn nog niet alle oerbossen en biodiversiteit naar de knoppen geholpen door zogeheten vooruitgang," meent Van den Bosch.

Volgens duizend jaren oude tradities is midzomer het moment om flink de bloemetjes buiten te zetten en feest te vieren. Dit geldt zeker voor de radicale milieubeweging GroenFront!. Op 21 juni 1996 bezette GroenFront! haar eerste bouwterrein, tegen de aanleg van de Panamabrug in de Indische Buurt in Amterdam. Daarop volgde een lange reeks van acties tegen uitbreiding van wegen (A12, A4, A2), bruggen, (Tweede Lekbrug, Panamabrug), een haven (Afrikahaven), luchthaven (Schiphol) en een goederenspoorlijn (Betuwelijn). Ook voerde GroenFront! actie tegen genetische manipulatie, kernafvaltransporten en klimaatverandering.

Om haar zesde verjaardag te vieren riep GroenFront! een maand van ekologische oproer uit. Eerder deze maand zijn al protesten geweest tegen de inmiddels aangelegde (maar nog steeds niet in gebruik zijnde) Afrikahaven nabij Ruigoord, Amsterdam. Een week later heeft GroenFront! een dag lang de werkzaamheden ter uitbreiding van Schiphol met een nieuwe pier stil gelegd. Het ELF maakte vorige week een gentech veld onklaar. Afgelopen weekend bezocht GroenFront! een bouwterrein voor een Betuwelijn bij Pannerden. Maandag voerde een GroenFront! fietsdemonstratie actie tegen de Utrechtse parkeerwildgroei. De oproermaand belooft op 21 juni een hoogtepunt te krijgen.

GroenFront! is ontstaan als Nederlandse tak van het internationale radicale milieunetwerk EarthFirst!. GroenFront! is geen organisatie en heeft geen leiders. Iedereen kan naam GroenFront! gebruiken voor geweldloze directe actie.

DE NATUUR SLAAT TERUG!
(GroenFront! helpt een handje)


--
+ We have a new PGP key - http://www.groenfront.nl/pgp.txt +

Vrienden van GroenFront! | EarthFirst! Netherlands Support Group

NO COMPROMISE IN DEFENSE OF MOTHER EARTH!
++ http://www.groenfront.nl ++
++ mailto:vrienden@groenfront.nl ++

PO BOX 85069 3508 AB Utrecht Netherlands
Giro 4370351 tnv Steungroep NVDA te Utrecht ovv GroenFront! Voicemail/fax: +31 84 8666018

Deel: ' Utrecht verwacht massale solidariteitsdemonstratie tegen EU-top '
Lees ook