Gemeente Utrecht

Utrecht voorop in ontwikkeling breedbandinternet

De gemeente Utrecht behoort tot de kopgroep van gemeenten die gaan experimenteren met breedbandinternet. Het ministerie van Economische Zaken heeft dit onlangs besloten. De subsidie-aanvraag van de gemeente voor een tweetal initiatieven voor breedbeeldinternet zal door het minsterie van Economische Zaken worden gehonoreerd.

ICT-wethouder Jan van Zanen schrijft aan de raadscommissie Algemene Zaken dat het bijzonder is dat de twee gehonoreerde Utrechtse plannen voortkomen uit buurtinitiatieven. Het eerste initatief is getiteld 'Lombox' en is naar voren gebracht door een aantal kleine bedrijven in de wijk Lombok in samenwerking met een woningbouwvereniging. Het tweede initatief, 'Kersnet', is van de nieuwe bewoners van de nieuwbouwwijk de Kersentuin. Veel van deze bewoners zijn ondernemer aan huis, die door huis en kantoor te combineren vaak specifieke wensen en behoeften hebben met betrekking tot breedbandinternet.

Het ministerie heeft in totaal 22 ingediende projectvoorstellen beoordeeld van evenzoveel gemeenten. Negen voorstellen voldoen het best aan de criteria, waaronder die van de gemeente Utrecht. De subsidie zal worden gebruikt als ondersteuning in de proces- en organisatiekosten van de proefprojecten. De investeringskosten van de breedbandinfrastructuur worden betaald door marktpartijen. Met de uitkomsten van de experimenten wordt begin volgend jaar bekeken hoe de toekomst van breedbandinternet er voor Utrecht uitziet.

Utrecht, 20 juni 2002

Deel: ' Utrecht voorop in ontwikkeling breedbandinternet '
Lees ook