Ingezonden persbericht


Utrechts gezin kraakt sloopwoning Mitros

Utrecht, 30 maart 2011,

In de late avond op dinsdag 29 maart heeft een Utrechts gezin een sloopwoning van woningbouwvereniging Mitros aan de Laan van Chartroise gekraakt. Hun vorige woning aan het Niftarlakeplantsoen hebben zij moeten verlaten, nadat Portaal in een Kort Geding de ontruiming van het pand eiste. Vastgelopen in de burocratie van Woningnet komt het gezin niet voor urgentie in aanmerking. Vervangende woonruimte werd evenmin aangeboden en derhalve restte het gezin niets anders dan opnieuw een woning te kraken.

Vorig jaar zijn ze na een echtscheiding hun huis kwijtgeraakt. Eenmaal op straat gezet werden de jongste kinderen bij hun moeder weggehaald. Ironisch genoeg is dat precies de reden voor Woningnet om urgentie te weigeren: de oudste kinderen zijn inmiddels meerderjarig en officieel tellen ze dus niet meer als gezin.

Maandenlang bivakkeerden ze in de auto tot afgelopen kerstavond de leegstaande eengezinswoning aan het Niftarlakeplantsoen werd gekraakt. Eindelijk kon het leven weer normaliseren. De oudste zoon kon zijn studie weer oppakken en voor even waren de problemen voorbij. De hoop was een huurovereenkomst met Portaal af te kunnen sluiten, maar dat bleek tegen te vallen. Nu is de hoop op Mitros gericht.

"We willen gewoon wonen, maar we vallen overal net buiten de regeltjes", aldus moeder Els. "We hopen dan ook dat de Mitros wel wil praten en we tot een overeenkomst kunnen komen". Kraakspreekuur Utrecht spreekt van een schande: "De burocratie bij de Woningnet neemt grillige vormen aan. Als een gezin wat midden in de winter buiten in de auto moest slapen niet in aanmerking komt voor urgentie, wat is ons sociale huurstelsel dan nog waard?". Het Kraakspeekuur eist dat Mitros haar verantwoording als sociale verhuurder neemt en voor een permanente oplossing zorgt.

Deel: ' Utrechts gezin kraakt sloopwoning Mitros '


Lees ook