NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Kardinaal op de kermis

Maliebaanfestival 2001 in teken van traditie

Van vrijdag 13 tot en met woensdag 18 juli vindt voor de veertiende keer het bekende Maliebaanfestival plaats op de Maliebaan in Utrecht. Dit jaar staat het festival in het teken van de traditie en historie.
Kermis een verbastering van 'kerkmis' was de feestdag voor de inwijding van een nieuw kerkgebouw. In Utrecht vindt de kerkmis op zondag 15 juli plaats in de botsautootjestent. Dit jaar zal kardinaal Simonis de mis opdragen op deze bekroonde familiekermis, op de stoep voor woning van de kardinaal.
Op verschillende podiums treden muziek- en dansgroepen op en is er een toverfee en een kabouter voor de kinderen. Topattractie van dit jaar is het kioskcircus Royal van Joop Teutenberg. In een circustent uit het begin van de vorige eeuw worden internationaal bekende circusnummers vertoond in wisselende programma's. Het Maliebaanfestival wordt georganiseerd door twee rasechte kermisondernemers Joop Keijzer en Tonnie Wouts in samenwerking met de Stichting Stadsontspanning en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

Kermis
Ook dit jaar is het zwieren en zwaaien in Utrecht. Utrechts meest nostalgische kermis biedt ook dit jaar weer veel traditioneel vermaak. Er is een groot lunapark , een loopspookhuis, pony rijden voor kinderen, een kop van Jut, een echte poffertjeskraam en een oogverblindend mooie carrousel van de firma Gigengack. Alle attracties kosten een gulden. De 'Piekenkermis' is daarmee een van de meest betaalbare kermissen in Nederland.

Kermis, muziek en dans horen bij elkaar. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur programmeert daarom een aantal dansoptredens op het overdekte podium naast de poffertjessalon. Tango, Engelse 'Morris dance', Balinese en Molukse dansen, maar ook straatorkesten, dixielandbands en een saxofoonensemble zullen acte de présence geven. Voor de kinderen zal Mia Toverfee optreden met poppenverhalen. Daarnaast zijn er demonstraties papierknippen en als klap op de vuurpijl een festivaltent vol traditionele Hollandse tafelspelen zoals zwierbal, tafelkegelen, hamertjesspel en de haakse sjoelbak. De spelletjes zijn gratis voor bezoekers van het festival.

Kerkmis
Het maliebaanfestival weer meer zijn dan alleen kermis. Op zondagochtend 15 juli om 10.30 uur, als de kermisattracties nog grotendeels onder het zeil staan, zal in de autoscooterbaan een plechtige heilige mis worden opgedragen. Kardinaal Simonis zal dit jaar zelf de viering leiden. Hij zal voorgaan in de mis die speciaal voor de kermisreizigers wordt georganiseerd. Maar ook toevallige voorbijgangers en andere belangstellenden kunnen aanschuiven voor de heilige mis opgedragen tegen de achtergrond van geschilderde popsterren en jeugdhelden. De muziek wordt verzorgt door een fanfareorkest en het koor van de zusters Augustinessen uit Utrecht.

Circus
Een van de hoogtepunten van het festival is de aanwezigheid van een historisch kioskcircus en menagerie op de knusse Maliebaan. Tussen de lindebomen staat het Bosco-theater uit 1919. Het programma van het Maliebaancircus wordt verzorgt door Joop Teutenberg van Circus Royal. Het programma vermeldt optredens van clowns, paarden, jongleurs, een gedresseerde koe, vuurvreter en degenslikker. Bovendien is er een groot circusorkest dat de artiesten begeleidt tijdens de voorstelling in de piste. Een aantal artiesten zal ook op het kermisterrein kleine optredens verzorgen. Een bezoek aan dit circus is extra de moeite waard omdat een deel van de opbrengst bestemd is voor een goed doel: hulpverlening aan kindsoldaten in Soedan.

Sentimental journey
Het Genootschap Kunstliefde opent zaterdag 14 juli haar traditionele zomerexpositie. Het thema van de kunstwerken sluiten aan bij het thema van het Maliebaanfestival en staan in het teken van traditie en nostalgie. Op de tentoonstelling 'Sentimental journey' wordt dit thema door ruim tachtig Utrechtse kunstenaars met meer dan honderd werken vormgegeven.
Voor de redactie:
Voor meer informatie over het Maliebaanfestival kunt u contact opnemen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, I. Strouken:
06-53397778, 030-2760244/fax: 030-2736111, E-mail: nederlandscentrum.volkscultuur@wxs.nl.

10 jul 01 14:23

Deel: ' Utrechtse Maliebaanfestival 2001 in teken van traditie '
Lees ook