Universiteit van AmsterdamPersbericht
nr: 28

woensdag 12 maart

Tal van activiteiten tijdens Studie- en Loopbaanweek van de UvA

UvA-studenten oriënteren zich op studie en loopbaan

De Studie- en Loopbaanweek, van maandag 17 tot en met donderdag 20 maart, biedt UvA-studenten via onder meer workshops en een loopbaanmarkt de mogelijkheid zich verder te oriënteren op hun studie- en loopbaanmogelijkheden. De arbeidsmarktsituatie voor hoger opgeleiden is tegenwoordig immers minder rooskleurig dan enige tijd geleden. De week wordt op maandag 17 maart om 14.00 uur geopend door een optreden van theatergroep Opsterkwater en een workshop in het CREA-theater van de UvA.

De meeste studenten kiezen voor een studie uit persoonlijke interesse. Wat ze met de studie kunnen en willen, is een vraag die soms pas na het afstuderen aan de orde komt. Zowel op het gebied van studie als werk nemen de keuzemogelijkheden toe, maar de arbeidsmarktsituatie voor hoger opgeleiden ziet er nu - na een aantal voorspoedige jaren - een stuk minder rooskleurig uit. Tijdens de Studie- en Loopbaanweek organiseert de afdeling Studentendienstverlening van de UvA tal van activiteiten, waarbij studenten informatie krijgen en vaardigheden opdoen die bruikbaar zijn tijdens en na hun studie. Op dinsdag 18 en donderdag 20 maart zijn er workshops over onder andere studievaardigheden, studiekeuze, solliciteren, financiën en zelfvertrouwen. Op woensdag 19 maart is er een loopbaanmarkt waar studenten zich kunnen oriënteren op een baan of stageplaats bij (internationale) bedrijven, de overheid, of in het onderwijs of de wetenschap.

Een aantal studieverenigingen organiseert informatiebijeenkomsten of bezoeken aan bedrijven. Zo bezoekt de studievereniging van Psychologie een TBS-kliniek; antropologiestudenten houden een bijeenkomst over werken bij organisaties op het terrein van migratie, integratie en interculturele communicatie.

De week wordt op vrijdag 20 maart afgesloten met een symposium over academische vorming, getiteld Meer dan kennis alleen? Mr. John Franks (director of Career Services, University of Hull) en dr. Sijbolt Noorda (voorzitter van het College van Bestuur van de UvA) gaan in op vragen als: is studeren meer dan het vergaren van kennis, is een afgestudeerde die alle kennis op zijn of haar vakgebied tot zich heeft genomen ook academisch gevormd, wat is academische vorming precies en wie zorgt daarvoor? Tevens is er een panel met oud-studenten en discussie met het publiek. Tijdens het symposium worden de winnaars van de UvA-sollicitatiewedstrijd bekend gemaakt. Studenten konden voorafgaand aan de Studie- en Loopbaanweek op een vacature naar keuze een brief en cv insturen, die door een vakkundige jury beoordeeld zijn. De hoofdprijs is een reis voor twee personen naar Barcelona.

Deel: ' UvA-studenten oriënteren zich op studie en loopbaan '
Lees ook