Uw patiënt; onze moeder. Een nieuw boek door Mieka Vroom


Pleidooi voor samen zorgen in het verpleeghuis

Utrecht, 20151221 -- Uw patiënt; onze moeder is een persoonlijk verslag van wat je als familie meemaakt als een van je ouders wordt opgenomen in een verpleeghuis. Maar het is meer dan dat. Het is ook een pleidooi om de professionele kennis van zorgverleners en de ervaringskennis van familie samen te brengen en zo tot betere zorg voor de patiënt/het familielid te komen. Dat kan weerstand oproepen. Een verpleeghuis heeft zijn eigen dynamiek en familie kent ook haar hebbelijkheden. Toch is samenwerking onontbeerlijk om tot een meer gepersonaliseerde zorg te kunnen komen.

Eerste reacties:

“Heel respectvol ook, en het wordt nergens zeuren of schelden, er zit altijd een zelfrelativering in, mooi.” Susan Rietveld, zzp-er ouderenwerk/beleid, WMO.

“Leest als een trein.” Dick Hollander, eindredacteur het Onderwijsblad, AOB.

 “In de eerste hoofdstukken werd ik vooral geraakt door dingen die ik herkende en die me aan mijn eigen moeder deden denken. Ik dacht eerst dat het weer zo'n boek zou worden over de ontroerende en de ontluisterende kanten van een moeder in het verzorgingstehuis. Maar de eerste helft van het boek blijkt een mooie basis om in de tweede helft op een heel persoonlijke manier een pleidooi te houden om de familie meer gelijkwaardig te betrekken bij de verzorging. Dat doe je heel gepointeerd, je zet de zaken helder op een rij met per hoofdstuk een andere invalshoek. Prachtig, en heel sterk.” Harrie Mazeland, ervaringsdeskundige.

Uw patiënt; onze moeder is verkrijgbaar bij Uitgeverij Parterre via www.parterre.nl en bij de (internet)boekhandel.

ISBN/EAN: 978-90-806049-0-2

Paperback, 164 blz., garenloos gebrocheerd, formaat 16 x 23 cm, prijs: €15,-.

Over de schrijver

Mieka Vroom is freelance journaliste en houdt zich bezig met de relatie tussen familie en professional in de zorg. Tijdens het tien jaar durend verblijf van haar moeder in het verpleeghuis hield zij een blog bij met als motto: ‘We don’t have any problems with the residents. Just with their relatives.’ Na het overlijden van haar moeder in 2012 begon zij met het schrijven van Uw patiënt; onze moeder.

Bekijk ‘t… anders

Samen met Jessie Vroom startte zij in deze periode Bekijk ‘t… anders. Jessie Vroom is verandermanager in de zorg, momenteel werkzaam als transitiemanager in de intramurale ouderenzorg, en ook familie. 

Bekijk ‘t… anders richt zich op het delen van kennis en ervaring van familie én professionals om zo tot een betere kwaliteit van leven te komen voor de patiënt/het familielid. Hun eigen ervaring vormt de basis van waaruit zij training en advies aanbieden, bij voorkeur daar waar partijen elkaar ontmoeten, op de werkvloer.


Deel: ' Uw patiënt; onze moeder. Een nieuw boek door Mieka Vroom '
Lees ook