Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
21 april 2004
V.O.C-schip Prins Willem weer in volle glorie
Topattractie van Cape Holland Treasure Park compleet gerestaureerd

Morgenochtend (22 april) rond 9.30 uur de masten van het V.O.C-schip Prins Willem, dat afgemeerd ligt bij het Cape Holland Treasure Park in Den Helder, weer tot het hoogste punt gehesen. Hiermee is de restauratie van de topattractie van het park bijna voltooid. Het schip is nu pas voor het eerst in volle glorie te bewonderen. Voor een bezoek moet het publiek echter nog even wachten. Op 28 april opent het park en zal het schip te bezoeken zijn. De masten waren al gestreken voor het transport van het schip vanuit Japan naar Nederland. Na aankomst van het schip in Den Helder is direct gestart met de restauratie van het schip. Met name de masten en het touwwerk zijn helemaal gerestaureerd en geconserveerd.

Uitgebreide restauratie
De Prins Willem heeft een uitgebreide restauratie ondergaan. Eén mast is hiervoor compleet uit elkaar gehaald. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door verschillende organisaties, waaronder Scheepswerf 't Kromhout, firma Mennens en Stichting Herstelling (disciplineringstraject voor jongeren die vroegtijdig de school hebben verlaten). Naast de masten zijn het want (het touwwerk dat de masten ondersteunt en rechthoudt) en de jufferblokken gerestaureerd. Met behulp van de jufferblokken wordt het touwwerk bevestigd op het schip. Van de fokkenmast en de grote mast zijn de onderste gedeeltes op het schip blijven staan. De achterste mast (besaanmast) is compleet gerestaureerd op een werf in Amsterdam. Hiervoor is de mast via het water naar de scheepswerf 't Kromhout vervoerd. Nu is de mast terug in Den Helder en wordt het touwwerk er aan bevestigd. Als geheel wordt de mast weer rechtgezet door diverse grote kranen.

V.O.C.-schip 'Prins Willem'
De Prins Willem is het grootste V.O.C.-schip in Nederland. Het schip is tussen 1649 en 1651 in Middelburg gebouwd in opdracht van de Kamer van Zeeland van de V.O.C. De 'Prins Willem' is het grootste schip dat de V.O.C. in de 17e eeuw heeft laten bouwen. Het schip heeft een lengte van 68 meter, is 14 meter breed en heeft een hoogte van 54 meter boven de kiel. In 1651 maakte 'Prins Willem' zijn eerste reis van Wielingen naar Batavia in Nederlands-Indië. De 'Prins Willem' verging op 10 februari 1662 met man en muis in een storm bij het eiland Brandon voor de kust van Madagaskar. Binnenkort kunnen bezoekers zich even terug in de Gouden Eeuw wanen en dit imposante schip bezoeken.

Cape Holland Treasure Park
Het Cape Holland Treasure Park is onderdeel van het grote themapark Cape Holland dat is gevestigd op de voormalige rijksmarinewerf Willemsoord. Cape Holland Treasure Park is het nieuwste attractiepark van Nederland dat vanaf 28 april 2004 geopend zal zijn. Alles draait hier om de rijke historie van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.). Men komt op een leuke en leerzame manier van alles te weten over deze belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis. Zo volgt men de bouw van het V.O.C.-schip 'Prins Willem', dat ligt in één van de bezienswaardige droogdokken. Onderweg komt men diverse attracties tegen. Uiteindelijk kan men het imposante schip bezoeken. Naast het attractiepark zijn in het themapark diverse andere onderdelen zoals een bioscoop en een Kinderspeelparadijs gevestigd.

Voor meer informatie over Cape Holland Treasure Park kan men bellen met tel: 0223-674010. Ook kan men een kijkje nemen op www.capeholland.nl.

Deel: ' V.O.C-schip Prins Willem weer in volle glorie '
Lees ook