Gemeente Zwijndrecht

8 juli Vaccinatie meningokokken

In de loop van juni start de landelijke vaccinatiecampagne tegen meningokokken. De minister van VWS heeft besloten, op basis van advies van de gezondheidsraad, alle kinderen in Nederland in de leeftijd van 14 maanden tot en met 18 jaar, in aanmerking te laten komen voor vaccinatie tegen de meningokokken serogroep C. In de regio Zuid- Holland Zuid neemt de GGD Zuid Holland Zuid de campagne voor zijn rekening.

Zo'n 90.000 kinderen in de leeftijdsgroep 14 maanden tot en met 18 jaar in de regio ontvangen vanaf 3 juni een oproep. De vaccinatiecampagne in onze regio start op maandag 17 juni en gaat dan 4 weken door. De vaccinatie in onze gemeente is op maandag 8 juli a.s. De plaats en het tijdstip staan op de oproep.

Aanleiding
Aanleiding voor deze campagne is de toename van het aantal meldingen van infecties (meningitis en/of sepsis) veroorzaakt door groep C meningokokken. In het Verenigd Koninkrijk, waar een paar jaar geleden een vergelijkbare toename van infecties door meningokokken groep C plaatsvond, is in 1999- 2000 een landelijke vaccinatiecampagne gehouden. Inmiddels is een veelbetekende daling te zien in alle gevaccineerde leeftijdsgroepen.

Wie komen in aanmerking
Voor vaccinatie komen in aanmerking: alle kinderen geboren op of na 1 juni 1983 en voor 1 juni 2001. Er zijn 3 leeftijdsgroepen vastgesteld:


*

jongeren geboren voor of na 1 juni 1983 en voor 1 juni 1987 (leeftijd vanaf 15 tot en met 18 jaar);

*

peuters en kleuters geboren op of na 1 juni 1996 en voor 1 juni 2001 (leeftijd vanaf 12 maanden tot en met 5 jaar);
*

kinderen geboren op of na 1 juni 1987 en voor 1 juni 1996 (leeftijd vanaf 5 tot en met 14 jaar);

Kinderen geboren na 1 juni 2001 zullen vanaf 1 september tegen meningokokken gevaccineerd worden in het rijksvaccinatieprogramma (op de leeftijd van 14 maanden).

Campagne verloopt in twee fasen
Vanaf 1 juni zullen de eerste twee groepen gevaccineerd worden. In verband met de beperkte beschikbaarheid van het vaccin wordt er in de verschillende regio's gefaseerd met de campagne gestart. Dat zal afhankelijk zijn van de aanvang van de zomervakantie in de betrokken regio. De middengroep (vanaf 5 tot en met 14 jaar) zal na de vakantieperiode vanaf september gevaccineerd worden. Iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie ontvangt via de GGD een persoonlijke oproep met tijd en plaats.

Deel: ' Vaccinatie meningokokken in Zwijndrecht '
Lees ook