EUROPA KINDERHULP

Vakantie heeft grote impact op oorlogsslachtoffertjes

Middelburg, 11 juli 2002

Vakantie in Nederland heeft grote impact op oorlogsslachtoffertjes uit Kosovo/Albanië

CliniClowns en Klaas Wilting vliegen met de Koninklijke Luchtmacht mee om kinderen op te halen

Europa Kinderhulp haalt op 19 juli 2002 tweehonderd kinderen uit Kosovo/Albanië die drie weken op vakantie gaan bij gastgezinnen. Het blijkt dat deze vakanties niet alleen voor de kinderen, maar ook voor hun achterban thuis een enorm positieve invloed heeft op hun hele leven.

De situatie van de kinderen
Vier jaar geleden waren de tweehonderd kinderen die nu naar Nederland komen getuige van ondenkbare gruwelijkheden. Veel van deze kinderen missen een of twee ouders. De wederopbouw van het land gaat zeer moeizaam. In bepaalde gebieden waar de kinderen vandaan komen, loopt de werkloosheid momenteel op tot 80%. Er heerst een ongelooflijke armoede en elektriciteit is bijvoorbeeld maar enkele uren per dag beschikbaar. En het enige aanwezige water wordt vaak uit een put op straat gehaald. Kinderen werken al vanaf jongs af aan op het land.

Klein project : groot effect
Een van de hulpverleners uit het gebied formuleerde dat als volgt: Ik heb veel projecten voorbij zien komen, waar grote sommen geld mee gemoeid waren. Geleid door grote organisaties met een goede naam. Maar met zo n relatief eenvoudig idee van Europa Kinderhulp kinderen drie weken vakantie geven in Nederland bied je rechtstreeks hulp. Je kunt nog steeds letterlijk zien welke kinderen al een keer in Nederland geweest zijn. Hun horizon is verbreed. Door de buitenlandervaring staan ze vrijer en zelfstandiger in het leven. Dit geeft de kinderen hoop op een betere toekomst, waar ze dan direct zelf aan gaan werken: de schoolresultaten worden beter en er wordt gespaard voor een cursus Engels. Ook de omgeving van de kinderen die met vakantie gaan bloeit op: er is zoveel meeleven in de positieve zin van het woord, dat het moeizame leven van wederopbouw even wordt vergeten.

Steun van de Koninklijke Luchtmacht
De Koninklijke Luchtmacht verzorgt de reis, in het kader van haar humanitaire taakstelling. De kinderen vliegen met een Duitse Airbus die op 19 juli vanuit Keulen naar Pristina en Tirana vliegt om daar 96 kinderen uit Kosovo en 96 uit Albanië op te halen. Het toestel zal op het einde van de dag omstreeks 18.00 uur op de militaire vliegbasis in Eindhoven landen. De Limburgse gastouders halen daar hun gastkinderen op. In bussen reizen de overige kinderen door naar zes noordelijker gelegen provincies waar gastouders hen opwachten. Zes tolken reizen mee. Zij zullen de kinderen gedurende hun verblijf in Nederland begeleiden.

CliniClowns zorgen voor afleiding
Om de lange reis aangenamer te maken, reizen de CliniClowns Saxo & Bella voor deze speciale gelegenheid mee met de kinderen. Ondanks de taalbarrière zijn zij in staat om op alle pipse snoetjes een glimlach te toveren.
De professionele, speciaal opgeleide clowns van de stichting CliniClowns Nederland bieden een moment van gezonde afleiding aan kinderen in moeilijke situaties (ziekte, handicap, trauma). Ze brengen één keer per week een bezoek aan kinderen die in ziekenhuizen of andere gezondheidsinstellingen verblijven. Om in te kunnen spelen op de persoonlijke situatie van elk kind is het spel van de CliniClowns gebaseerd op improvisatie. Op dit moment bezoeken 60 clowns zieke kinderen in zo n 100 gezondheidsinstellingen door heel Nederland. Het is het tweede keer dat CliniClowns Nederland op deze manier met Europa Kinderhulp samenwerkt.

Klaas Wilting reist mee
Ambassadeur van Europa Kinderhulp, de heer Klaas Wilting, reist deze keer mee om de kinderen op te halen. Sinds voorjaar 2001 is hij het gezicht van Europa Kinderhulp.

Europa Kinderhulp
Al meer dan veertig jaar verzorgt Europa Kinderhulp vakanties voor kansarme kinderen in gastgezinnen. Voor de reguliere reizen komen er jaarlijks kinderen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Kosovo/Albanië valt onder de zogeheten bijzondere projecten. Landen die worden geselecteerd omdat er iets bijzonders aan de hand is (geweest). De organisatie nodigt jaarlijks in totaal ruim 2000 kinderen van zes tot twaalf jaar uit. Zowel de medewerkers als de gastgezinnen doen het werk voor de kinderen geheel op vrijwillige basis. Europa Kinderhulp is 100% afhankelijk van giften en donaties en draagt het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) Keurmerk.

Noot bestemd voor de redactie:
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de aankomst van de kinderen uit Kosovo/Albanië op vrijdag 19 juli 2002 om 18.00 uur op de militaire vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht in Eindhoven. Aanmelding is gewenst bij Chantal Oppenheimer, PR medewerker Algemeen Bestuur Europa Kinderhulp, telefoon 06-53958765.

Voor meer informatie over de inhoud van dit bericht kunt u contact opnemen met
Christine Bruijn, algemeen bestuurslid Europa Kinderhulp, portefeuille bijzondere projecten, telefoon 06-51 31 67 75 of bij Het landelijk secretariaat van Europa Kinderhulp in Middelburg, telefoon 0118-627974.

16 jul 02 10:12

Deel: ' Vakantie heeft grote impact op oorlogsslachtoffertjes Kosovo '
Lees ook