Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Vakantiekamp voor maatschappelijk kwetsbare kinderen

"Als ze terug naar school gaan, kunnen ook zij hun vakantieverhaal doen"

Prinses Astrid en regeringscommissaris voor vrijwilligerswerk Greet Van Gool waren vandaag in Oostende te gast op het vakantiekamp van het Rode Kruis voor kwetsbare kinderen. Een week lang genieten 46 kinderen tussen 7 en 12 jaar er van spel en avontuur, de zee en veel individuele aandacht.

Het vakantiekamp richt zich tot kinderen die het thuis niet gemakkelijk hebben wegens financi`le, familiale of andere problemen. Deze kinderen staan het hele jaar onder druk en worden soms moeilijke kinderen genoemd. Maar juist door hun situatie krijgen ze niet de kans om eens echt op vakantie te gaan.

Het Rode Kruis wil deze kinderen een week echte vakantie geven. "De bedoeling van het kamp is de kinderen 7 dagen het gevoel geven dat ze er mogen zijn, dat ze zich kunnen ontwikkelen, contacten leggen", zegt Kristel Smeulders, de kampverantwoordelijke. De kampen hebben ook tot doel het gezin even te ontlasten. Daarnaast wil het Rode Kruis met dit project bijdragen tot een betere integratie van kwetsbare kinderen in de samenleving. Elk jaar organiseert het Rode Kruis 3 vakantiekampen waarvan 1 zeilvakantie.

Alle voorbereidingen, praktische organisatie en begeleiding gebeurt door vrijwilligers. Omdat de individuele benadering en aandacht zo belangrijk zijn, is er één monitor per drie à vier kinderen. Daarom kiest het Rode Kruis ook bewust voor een kleinschalig project. "Het vertrouwen winnen van de kinderen vraagt de nodige tijd," zegt Kristel Smeulders. "De kinderen bevinden zich immers in een speciale situatie. Soms vergeten ze even hun stoere houding aan te houden omdat ze opgaan in het spel en geven ze zich echt helemaal. Het is wel grappig dat ze dan na het spel weer snel opnieuw stoer doen." Alle 14 monitoren volgden een voorbereidend weekend. Ongeveer de helft van de monitoren heeft al ervaring opgedaan in een vorig kamp. Verder zijn er vijf logistieke ploegleden die onder meer zorgen voor de lekkere maaltijden.

Het Rode Kruis vraagt per kind een deelnameprijs van 1.000 frank of 24,79 euro. Op die manier is het geen liefdadigheid wat belangrijk is voor de gezinnen. Het tekort wordt aangevuld met giften van rodekruisafdelingen en het publiek. Meerdere bedrijven geven ook materiële steun onder de vorm van koekjes, drank, knutselmateriaal, waspoeder...

De rekrutering van de kinderen gebeurt in samenwerking met de rodekruisafdelingen. Elke jaar worden de rodekruisafdelingen aangesproken die kinderen kunnen inschrijven vanuit hun eigen werking of contacten met sociale diensten. Het zeilkamp is voor kinderen die in een instelling verblijven en niet mee op vakantie kunnen gaan met andere organisaties. "De vraag is groter dan het aanbod," zegt Lut Aelvoet, hoofd Sociale Hulpverlening van Rode Kruis-Vlaanderen. "Maar die 110 kinderen hebben in ieder geval een onvergetelijke week. Als ze terug naar school gaan, kunnen ook zij hun vakantieverhaal doen."

Oostende, 26 juli 2001

Deel: ' Vakantiekamp voor maatschappelijk kwetsbare kinderen '
Lees ook