Vakantieseizoen zorgt voor parkeeroverlast in Hoofddorp en Meerhoven


BREDA, 20170705 -- Nederlanders die op vliegvakantie gaan, reizen bij voorkeur per auto naar het vliegveld. De meeste reizigers parkeren hun auto op een parkeerterrein in de omgeving, maar het relatief kleine aantal vakantiegangers dat liever in een woonwijk parkeert zorgt voor aanzienlijke overlast. Dit blijkt uit onderzoek van vliegticket-vergelijker TIX.nl, in samenwerking met SAMR.

Met de auto naar het vliegveld
Nederlanders laten zich net iets vaker door bekenden met de auto naar het vliegveld brengen (34,1%) dan dat zij zelf met de auto naar de luchthaven gaan (34%). Ook het openbaar vervoer is, met 26,5%, een veel gekozen optie. De taxi (4,3%) is een minder populair alternatief.

Jongeren (18-25) laten zich het vaakst brengen en oudere jongeren (25-35) reizen bij voorkeur met het openbaar vervoer, terwijl oudere reizigers (55+) vaker de taxi nemen. Mensen in de leeftijdscategorie 35-55 jaar rijden het liefst zelf naar het vliegveld.

Niet met de trein vanwege gemak en vertraging
Van alle ondervraagden die niet met het openbaar vervoer naar de luchthaven reist, geeft 41% aan dit vanwege het reisgemak niet te doen. Eén op de vijf geeft de betrouwbaarheid van de dienstregeling als reden op om het openbaar vervoer te mijden. Dat is niet vreemd, want het NS-station van Schiphol is het station met de meeste vertragingen. Bijna 12% van de treinen komt hier te laat, of zelfs helemaal niet aan. De regionale luchthavens hebben bovendien geen van allen een eigen treinstation, en zijn enkel per bus of taxi bereikbaar.


P3, P+R of P in een woonwijk?
Onder de ondervraagden die zelf met de auto naar het vliegveld rijden is een (valet) parkeerplek op enige afstand van de luchthaven (bijvoorbeeld Schiphol P3, of Eindhoven Airport P8), met 51%, verreweg de populairste plek om de auto te parkeren. Andere geschikte locaties zijn het meest dichtstbijzijnde parkeerterrein (bv. P1 of P2 – 28,6%), een P+R in de omgeving (9%), een hotel + parkeercombinatie (3,9%) of een woonwijk in de buurt (0,9%).

De prijs (38,4%) en het parkeergemak (32,8%) zijn de belangrijkste redenen om voor een parkeerlocatie te kiezen. Opvallend genoeg zien vrouwen de prijs als belangrijkste reden, terwijl mannen het gemak belangrijker vinden. Mannen en vrouwen zijn het er wel over eens dat de veiligheid van de auto (22,5%) en de reistijd (5,9%) minder belangrijk zijn.

Meeste parkeeroverlast in Meerhoven en Hoofddorp
Ongeveer 1% geeft aan de auto in een woonwijk in de omgeving van een luchthaven te parkeren. Dit lijkt weinig, maar met ruim 4,5 miljoen vakantiegangers die de komende zomer per vliegtuig reizen, kan dit voor de nodige overlast zorgen.

Uit een rondvraag onder gemeenten rondom vliegvelden blijkt dat men in Hoofddorp, en vooral de Eindhovense wijk Meerhoven het meeste last heeft van parkerende vakantiegangers. Het aantal meldingen van parkeeroverlast in deze wijken is tien tot twintig maal hoger dan in omliggende stadsdelen.

Omdat in de meeste van deze woonwijken gratis en zonder vergunning geparkeerd kan worden, kan de politie hier slechts in beperkte mate tegen op treden. Alleen in Schiphol en Hoofddorp worden regelmatig parkeerboetes uitgeschreven, om overlast tegen te gaan.

Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden op https://blog.tix.nl/onderzoeken/parkeren-luchthavens/


Deel: ' Vakantieseizoen zorgt voor parkeeroverlast in Hoofddorp en Meerhoven '
Lees ook