FNV

Vakbondsvrouwen aller landen verenigd in Melbourne

De achtste Wereld Vrouwenconferentie van het IVVV begint aanstaande dinsdag in Melbourne. Thema is 'Vakbonden voor vrouwen, vrouwen voor vakbonden'. Zo'n vijfhonderd vrouwelijke vakbondsvertegenwoordigers worden er verwacht. Minister-president Helen Clark van Nieuw-Zeeland opent de conferentie.

Vice-voorzitter Kitty Roozemond vertegenwoordigt de FNV en zal verschillende onderdelen van de conferentie voorzitten. Ze spreekt onder meer over het werven van zogenoemde 'a-typische' werknemers, zoals flexwerkers, sexwerkers en illegalen. Sommige vakbonden uit andere landen zoeken op het moment een manier om die werknemers te bereiken. Roozemond zegt zelf tijdens de conferentie te willen horen hoe de vakbeweging jonge vrouwen kan binnenhalen. "Daar hebben bonden uit andere delen van de wereld weer meer ervaring mee. Vrouwen zijn nog steeds te weinig actief in de Nederlandse vakbeweging. Enerzijds ligt dat aan de vakbonden, waar de mannencultuur toch nog domineert, en anderzijds ligt het aan de vrouwen zelf. Ze nemen minder deel aan het arbeidsproces en staan vaak aan het hoofd van een huishouden. Ze hebben dus weinig tijd. Terwijl activiteiten bij de vakbeweging meestal neerkomen op veel vergaderen." Roozemond vindt dat er onderzocht moet worden hoe leden invloed op het beleid van de vakbeweging kunnen krijgen zonder in een raad te zitten. "Dat zou bijvoorbeeld kunnen door via internet leden te betrekken bij de besluitvorming. Door de gelaagde structuur los te laten, zodat vrouwen hun ellebogen niet hoeven te gebruiken." De IVVV-Vrouwenconferentie duurt tot en met vrijdag.

Tenzij anders vermeld, kunt u met vragen terecht bij FNV Voorlichting. Een medewerker is in het weekend bereikbaar op telefoonnummer 06-20014647.

Deel: ' Vakbondsvrouwen aller landen verenigd in Melbourne '
Lees ook