Vaker gezondheids- en sociaal economische problemen bij allochtonen


Mooi voorbeeld van interventie is de inzet van de Pentecostal Council of Churches (PCC).

Amsterdam, 20170620 -- Het aandeel van allochtone bevolkingsgroepen is groot in Nederland en zal naar verwachting blijven groeien. Uit recent onderzoek is gebleken dat deze bevolkingsgroepen in Nederland relatief vaker te maken krijgen met algehele gezondheidsproblemen en sociaal economische problemen.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende interventies ingezet om deze problemen binnen de allochtone bevolkingsgroepen te kunnen verbeteren. Een mooi voorbeeld van een dergelijke interventie is de inzet van de Pentecostal Council of Churches (PCC). Zij heeft sinds vorig jaar, in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum (AMC), Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en gemeente Stadsdeel Zuidoost, het initiatief genomen om deze gezondheidskwesties onder de allochtone bevolkingsgroepen meer onder de aandacht te brengen. Het project, genaamd “ Your Health is Your Wealth’, bleek zeer succesvol te zijn. Vorig jaar is veel aandacht besteed aan veelvoorkomende problemen waar vooral allochtone bevolkingsgroepen mee te maken hebben. Dit is gerealiseerd door het geven van presentaties door specialisten en het uitvoeren van toneelstukjes. Daarnaast heeft dit project juist laten zien hoe belangrijke het is om in actie te komen en de huidige gezondheidsproblemen van deze bevolkingsgroepen aan te pakken.

 Ook dit jaar gaat PCC, in samenwerking met AMC en GGD, zich actief inzetten voor de inwoners van Amsterdam Zuidoost om zo haar succes te kunnen uitbreiden. Zij zal vanaf maandag 26 juni tot en met zaterdag 1 juli alle belangstellenden voorzien van informatie en het geven van voorlichting over belangrijke thema’s als ‘ Hoe een gezondere leefstijl toe te passen in het dagelijks leven’ . Op 26, 27 en 28 juli zal PCC de markten bij Amsterdamse Poort, Kraaiennest en Reigerbos voorzien van informatietenten waar mensen terecht kunnen met vragen. Daarnaast zullen de medische vrijwilligers klaarstaan om naast het verschaffen van informatie ook de bloeddruk en het suikergehalte in het bloed te meten. Zo kunnen de medische vrijwilligers de deelnemers voorzien van informatie op maat. Op de laatste dag,  zaterdag 1 juli, zijn er ook workshops waar dieper wordt ingegaan op onderwerpen als (gezonde) eetgewoonten, sport en het effect van sociaal-culturele gewoonten van de allochtone bevolkingsgroepen op een gezonde leefstijl.  


Deel: ' Vaker gezondheids- en sociaal economische problemen bij allochtonen '
Lees ook