Valentijnsconcert in Het Podium in Hoogeveen

14 Februari:Valentijnsdag! Eén dag per jaar is omgeven door romantiek, liefde en een klein beetje mystiek. Geheime aanbidders veroveren hun geliefde door gedichten en zachte chocolade, postbodes worden opgewacht en brieven worden met trillende handen opengemaakt.

Tegenwoordig hoeft een aanbidder niet meer geheim te zijn en de liefdesbrief mag ondertekend worden. Heimelijke liefdesbetuigingen voldoen niet meer aan het beeld dat tegenwoordig geschept wordt van Valentijnsdag. De dag is terecht gekomen in de greep van de commercie, die het versturen van kaarten, pakketjes en cadeautjes stimuleert. Juwelen gaan in de aanbieding, speciale postzegels verschijnen op de markt, chocolade harten hangen in de etalages en parfumerieen slaan op tilt.

Hoe is het eigenlijk begonnen, dat gebruik om een geliefde een attentie te sturen op 14 februari? En waarom hoort dat eigenlijk anoniem te gebeuren? Over de oorsprong van Valentijnsdag doen een aantal verschillende verhalen de ronde. In de meeste gevallen wordt de oorsprong gezocht in het oude Rome. 14 Februari was de dag van de godin Juno. Zij was de koningin van alle goden en godinnen en de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Op het festival dat een dag na haar feest begon, werden Romeinse jongens en meisjes door middel van een soort loting samengebracht. Dit festival zou de voorloper zijn van het latere Valentijnsfeest.

Een andere legende verhaalt van de Romeinse priester Valentijn, die in het geheim huwelijken voltrok in een tijd dat het voor soldaten verboden was om te trouwen. Deze priester werd gevangengezet en overleed. Hij werd begraven op 14 februari 270 V.C. Een andere christelijke priester werd vervolgd, gevangen genomen en gemarteld vanwege zijn geloof. Ondanks de martelingen genas hij de dochter van zijn bewaker van blindheid. Op 14 februari werd hij onthoofd. Die ochtend stuurde hij het meisje nog een liefdesbriefje dat hij ondertekende met 'jouw Valentijn'.

De bijnaam 'Valentines' voor liefdesbrieven komt van een Franse graaf. Hij werd in het begin van de vijftiende eeuw gevangen genomen door de Engelsen en vastgezet in de 'Tower of London'. Hij schreef zijn vrouw liefdesgedichten en -brieven, die hij 'Valentines' noemde.

Duidelijk is in ieder geval dat één van bovenstaande personen de echte Sint Valentin of Valentinus moet zijn geweest en dat 14 februari een speciale dag is voor geliefden..

Overigens is in Duitsland de veertiende februari een onheilsdag. Het is de dag dat Judas, de verrader, geboren werd. Onheil en liefde gaan niet samen, dus Valentijnsdag gaat onopgemerkt voorbij aan de meesten van onze oosterburen. Waar of niet waar? In ieder geval zal op deze Valentijns-zondag, 14 februari een conceert worden gegven in Het Podium in Hoogeveen door de Burning Candles uit Zwolle.

Deze al 27 jaar bestaande zanggroep is nog steeds mateloos populair bij een grote groep van de Nederlandse bevolking. Logischer wijs is er in die 27 jaar wel het een en ander veranderd binnen de groep. Was het toen nog een 'imposant' jeugdkoor, vandaag de dag is het een nog 9-koppig gezelschap dat wel 27 jaar ervaring heeft opgebouwd, en dat is dan ook goed te horen.

Ook de begeleiding van de zang heeft er een progressie van ruim 25 jaar op zitten. Van enkele accoustische instrumenten is de begeleiding nu uitgegroeid tot een volwaardig instrumentarium, dat bol staat van diverse technische snufjes.Ook de stijl en de muziekkeuze heeft een zeer breed karkater gekregen, het varieert zo ongeveer van Handel tot rap.

Wat door al die jaren heen wel gelijk is gebleven is, is de boodschap van Liefde, die nauw aansluit op de Valentijsgedachte van Liefde met een vleugje mystiek en soms anonimiteit. Voor velen is God een anoniem persoon en is Zijn 'Liefdesbrief': De Bijbel een onbegrepen of zelfs ongelezen boek geworden In hun optredens willen de Candles juist deze onbekendheid proberen weg te nemen door openlijk te zingen over de dingen die zij persoonlijk hebben ervaren.

In hun jaren van bestaan groeiden de Burning Candles uit tot een formatie van naam. Een groep die zorgvuldig tracht haar eigen identiteit te bewaren. De meeste zakelijke en productionele activiteiten worden dan ook al jaren in eigen beheer uitgevoerd. Hier door zijn ze zowel zakelijk als creatief zeer flexibel, wat uitmondt in multifunctionaliteit, waardoor de groep concerten kan geven in zeer uiteenliggende gelegenheden, zowel in kerken als in bars, gevangenissen en openluchtevenementen.

Zondagavond 14 februari treden ze op in Het Podium, Schutstraat 43 in Hoogeveen.

Het concert begint om +/- 20:00 uur en de toegang bedraagt F 7,50 Informatie tel: 0528 273814 of e-mail: hoseasix@hotmail.com

Deel: ' Valentijnsconcert in Het Podium Hoogeveen '
Lees ook