Valentijnsdag 2013: hét moment om de 'relatieroest' aan te pakken


“Veel koppels hebben last van relatieroest”

's-HERTOGENBOSCH/ANTWERPEN, 20130131 -- Koppels zouden Valentijnsdag niet alleen op 14 februari moeten vieren, stelt de Vlaams-Nederlandse psycholoog prof. Anton van der Geld. Veel relaties hebben last van wat hij ‘relatieroest’ noemt en vaak wordt daar pas aan gewerkt als het te laat is. “Partners raken verstrikt in elkaars emoties en dan komt de relatie vast te zitten.”

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat mensen mét een partner vaak gelukkiger zijn dan mensen zonder partner. Psycholoog Van der Geld stelt vast: “Mensen zijn zich daarvan te weinig bewust en zijn niet zuinig genoeg op hun relatie.” Daarom trekt hij ter gelegenheid van Valentijnsdag aan de bel. Van der Geld pleit ervoor Valentijnsdag veel ruimer te zien dan die ene dag in het jaar: “Een bestaande relatie verdient élke dag aandacht, inspanning en tijd. Uiteraard geldt dit ook voor een nieuwe relatie. Daarin mag je natuurlijk niet de fouten uit een eerdere relatie meenemen. Bij een relatie gaat het vooral om een leerproces van je manier van leven, denken en doen: je levensstijl, lifestyle.” 

Dit alles komt niet zo maar uit de lucht vallen. Prof. Anton van der Geld heeft onlangs de tien basiskenmerken van de levensstijl van de moderne man en vrouw onderzocht en geanalyseerd. Steeds draait het erom: wat maak ik van m’n leven, wat wil ik bereiken en wat wil ik anders gaan doen? De onderzochte lifestyle-kenmerken gaan onder meer over: gezondheid en wellness, relatie en seks, leeftijd en aantrekkelijk­heid, werk en privé.

In zijn recente boek Je lifestyle vanuit hart en ziel analyseert psycholoog Van der Geld wat er allemaal in de moderne vrouw en man omgaat, in hun relaties en werk. Zo vond hij dat partners vaak onmogelijke eisen aan elkaar stellen. “Hierdoor worden relaties er niet gemakkelijker op. Mensen zijn vaak op zoek naar de ideale partner, maar zouden beter naar een partner kunnen zoeken die qua levensstijl bij hen past.”

Van der Geld vindt evenwicht in de relatie heel belangrijk: “In het begin van de relatie vindt men onderlinge verschillen boeiend, maar overeenkomsten zijn uiteindelijk belangrijker. Daarvoor is balans nodig tussen twee mensen. Zo’n balans komt tot uiting in elkaar aanvoelen, begrijpen, respecteren en elkaar steunen. Als je samenleeft met een partner die tegenvalt, is er veel werk aan de winkel. Ik heb een twaalftal typen van zulke partners gevonden, bijvoorbeeld: de bazige en overheersende partner, de kille en gevoelsarme partner, de sombere en depressieve partner, de egocentrische en jaloerse partner, de ondersekste of oversekste partner. Hoog tijd voor crisisberaad en maatregelen!”

Over deze lifestyle-kenmerken voerde Van der Geld ook openhartige gesprekken met bekende Nederlanders en Vlamingen, die in zijn boek staan opgetekend. Zo sprak hij onder meer met tv-maker Anita Witzier, drievoudig Olympisch hippisch kampioen Anky van Grunsven, Karel en Frits van Eerd (Jumbo), royalty-journaliste Kathy Pauwels, EU-voorzitter Herman Van Rompuy, Belgische prins Charles-Louis de Merode, Ricoh-topman Carol Dona, theaterproducent Albert Verlinde. 

Van zijn boek Je lifestyle vanuit hart en ziel (Trichis Uitgeverij, Davidsfonds Uitgeverij) verscheen binnen enkele maanden al de vierde druk. Het staat boordevol praktische tips om je levensstijl te veranderen en te verbeteren. En daarmee je relatie in balans te brengen en relatieroest te voorkomen. Valentijnsdag is een uitgelezen moment om daarmee te starten.


31 januari 2013, Benelux-Universitair Centrum
Voor contact: info@benelux-universitair-centrum.org ; tel. 0(031)73-5214224 en 0(032)478-206491

Deel: ' Valentijnsdag 2013 hét moment om de 'relatieroest' aan te pakken '
Lees ook