ABCD
Press Release

Valentijnsveiling bij Sotheby's

VALENTIJNSDAG is een van de meest romantische dagen van het jaar waarop geliefden en vrienden door middel van persoonlijke geschenken hun genegenheid laten blijken. Op zondag 13 februari 2000 om 15.00 uur vindt daarom bij Sotheby's Amsterdam als eerste veiling van het voorjaarsseizoen een speciale Valentijnsveiling plaats van Zilver, Juwelen en Horloges. De veiling biedt een uitgelezen mogelijkheid om leuke Valentijnsgeschenken uit te zoeken. Voor háár zijn er prachtige met edelstenen bezette ringen en broches maar ook een zilveren broodmand of een theeserviesje. Bij de juwelen vindt u aantrekkelijke sieraden als een hartvormig hangertje van wit geëmailleerd goud (Nlg. 200-400), een ring met roosdiamantjes (Nlg. 600-800), een antieke broche met halfpareltjes en robijntjes (Nlg. 400-500) en een dubbel snoer gecultiveerde parels met een paar oorbellen (Nlg. 800-1,000). En wat dacht u van een vierdelig zilveren theeservies met dienblad, vervaardigd rond 1900 in België (richtprijs Nlg. 1.500-2.000). Of van een zilveren vazen en een mand uit circa 1940, met een gedreven decoratie van spelende cherubijntjes (Nlg. 2.500-3.500). Maar ook voor hèm zijn er bijzondere geschenken, zoals een paar aparte manchetknopen of een van de vele bijzondere polshorloges.

De legende van Valentijn
Sint Valentijn wordt algemeen beschouwd als de beschermheilige van geliefden. Omdat men aanneemt dat Valentijnsdag bestaat ter nagedachtenis aan een heilige die grote waarde hechtte aan liefde en romantiek, wisselen vele geliefden op deze dag geschenken en liefdesbrieven (of "Valentijntjes") uit. Het is niet helemaal duidelijk waar de oorsprong van deze traditie ligt, maar het is vermoedelijk een mengeling van heidense rituelen, Christelijk geloof, laat-middeleeuwse en Renaissance praktijken, 18de en 19de eeuws sentimentalisme en 20ste eeuwse commerciële belangen. In de officiële Roomse Geschiedenis van Martelaren staan er op 14 februari twee Valentijnen genoteerd. Eén was een priester, vermoedelijk martelaar gemaakt onder de Romeinse keizer Claudius II Gothicus (268-270 n. Chr.), de tweede was een Bisschop van Terni (een provincie in midden Italië), die in dezelfde periode te Rome de marteldood stierf. Beider "Handelingen" (de geschreven verslagen van hun leven en dood) zijn echter onbetrouwbaar en het niet ondenkbaar dat deze twee personen in feite een en dezelfde waren. Geen van beiden lijkt overigens enige duidelijk connectie te hebben met geliefden of minnende paren. Een andere mogelijkheid is de populaire legende van de priester Valentijn, die jonge stellen in het geheim in het huwelijk liet treden. Omdat hij hiermee een keizerlijk decreet overtrad, dat soldaten verbood te huwen - omdat ongebonden mannen betere soldaten zijn - liet keizer Claudius II deze Valentijn onthoofden. Een meer voor de hand liggende uitleg voor dit beschermheerschap is dat vogels omstreeks 14 februari met paren beginnen. Geoffrey Chaucer schreef al: "For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate" ("want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest"). Andere bronnen associëren brengen de gewoonte van het kiezen van een gezel op Valentijnsdag in verband met heidense tradities, als een overblijfsel van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia, dat op 15 februari gevierd werd ter ere van de vruchtbaarheidsgod Lupercus (Faun), was een van de belangrijkste feesten van de Romeinse kalender,. Tijdens dit louteringsevenement was het de gewoonte voor nog ongehuwde jonge vrouwen hun namen in een grote kom te gooien, waarna de jonge ongehuwde mannen een naam moest trekken. Gedurende de feestelijkheden waren de twee jonge mensen elkaars partner en als er iets moois tussen hen opbloeide, hoefden zij het volgende jaar niet meer aan de trekking mee te doen. Toen de macht van het Christendom in Europa groeide, begon de kerk dergelijke heidense feestelijkheden te verbieden en werd Lupercalia vervangen door Valentijnsdag.

Juwelen, Goud en Zilver -de ideale Valentijnsgeschenken Sinds mensenheugenis hebben de onvergankelijkheid van goud en de hardheid van edelstenen de duurzame eigenschappen van ware liefde gesymboliseerd. Door de eeuwen heen werden om deze redenen juwelen ter geschenke gegeven om verlovingen, huwelijken en jubilea luister bij te zetten. Het is een mooie traditie, die heden ten dage nog steeds in ere wordt gehouden en elk jaar opnieuw wordt gevierd op Valentijnsdag, de ideale dag om elkaar de liefde te verklaren of een huwelijksaanzoek te doen.
Kijkdagen: 10, 11 en 12 februari van 10.00 tot 16.00 uur, vrijdags tot 20.00 uur.
Veiling: zondag 13 februari 2000 om 15.00 uur

De veiling wordt vervolgd op maandag 14 februari 2000 om 10.30 en 14.00 uur met een arcade auction van Schilderijen, Porselein en Aardewerk, Glas, Tapijten, Meubelen en Kunstvoorwerpen. Kijkdagen: 10 t/m 13 februari van 10.00 tot 16.00 uur, vrijdags tot 20.00 uur.

Voor algemene inlichtingen: Sotheby's, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam. tel. 020 550 2200.

Amsterdam, januari 2000.

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff
Sotheby's Press Office
De Boelelaan 30,
1083 HJ Amsterdam
Tel. 31 20 550 2205
Fax 31 20 550 2310
diana.ridderikhoff@sothebys.com

Deel: ' Valentijnsveiling bij Sotheby's '
Lees ook