expostbus51


MINISTERIE BUZA

https://www.minbuza.nl

MIN BZ: VAN AARTSEN NAAR GENEVE

VAN AARTSEN NAAR GENEVE

Minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken bezoekt donderdagmiddag 8 juli Geneve. Hij ontmoet daar om 15.00 uur de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, mevrouw Ogata. De rest van de middag staat in het teken van de kandidatuur van Den Haag als vestigingsplaats voor de Organisatie voor het Verbod op Biologische Wapens (OPBW).

Minister van Aartsen zal daarover spreken met de voorzitter van de Ad Hoc Groep van het Biologische Wapensverdrag, de heer Tibor Toth. Vervolgens houdt hij een toespraak voor de gehele Ad Hoc Groep om de aandacht te vestigen op de kandidatuur van Den Haag. (De tekst van de toespraak zal morgen via ANP pers support worden verspreid.) De minister zal verder een brochure presenteren over Den Haag als vestigingsplaats voor de OPBW.

De kandidaatstelling van Den Haag, die op 8 april formeel bekend werd gemaakt, is een logische stap omdat de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) al in Den Haag is gevestigd. De stad heeft met de OPCW al ruime ervaring opgedaan en het zou een verspilling van tijd en energie zijn om 'opnieuw het wiel uit te vinden' nu een zetel wordt gezocht voor de OPBW. Samenwerking tussen beide organisaties heeft evidente voordelen.

De Ad Hoc Groep onderhandelt in Geneve over een verificatie- protocol bij het Biologische Wapensverdrag. De OPBW zal, na afronden van die onderhandelingen, zorgen voor de controle op naleving van het verdrag. Behalve Nederland heeft ook Zwitserland (Geneve) zich kandidaat gesteld voor de zetel van de OPBW.

Deel: ' Van Aartsen naar Geneve '
Lees ook