PERSINFORMATIE KROON RACING

Van der Ende derde, prachtige inhaalrace Bastiaans

Assen, 15 augustus 1999 Jacky van der Ende is tijdens de race voor de Marlboro Renault Mégane Trophy als derde geëindigd. De Kroon racer vocht een fraai en racelang gevecht met de latere winnaar John de Vos, Pim van Riet en Bert Ploeg. Ook Phil Bastiaans reed een opvallende race. Hij startte als 29e en laatste en kwam als vijfde over de streep.

Van der Ende startte de race als vijfde. Na de eerste doorkomst reed Jacky vierde. Op dat moment bracht de wedstrijdleiding de Safety Car in de baan om een aantal gecrashte auto's op te ruimen. Na de drie ronden durende onderbreking door de Safety Car ging het Mégane-veld weer van start. Dat was het begin van een spannende strijd tussen de vier koplopers John de Vos, Pim van Riet, Bert Ploeg en Jacky van der Ende. Met nog vijf ronden te gaan pakte Van der Ende de derde plek van Bert Ploeg. Helaas waren John de Vos en Pim van Riet toen niet meer te achterhalen. Van der Ende werd daardoor derde. "Ik ben daarmee tevreden, maar niet echt blij. De volgende wedstrijden wil ik winnen."

Phil Bastiaans zou in eerste instantie niet op Assen in actie komen maar van start gaan tijdens de Europese Renault Sport Clio Trophy race op de Duitse Nürburgring. Dat ging echter niet door omdat Bastiaans, net als vijf andere coureurs, werd gediskwalificeerd. Hij zou te snel zijn doorgereden terwijl de wedstrijdleiding met de rode vlag zwaaide om aan te geven dat de training werd gestaakt in verband met een ongeval. De gediskwalificeerde coureurs probeerden samen met vertegenwoordigers van het hoofdkantoor van Renault Sport de diskwalificaties ongedaan te maken maar de Duitse wedstrijdleiding was onverbiddelijk. Bastiaans besloot daarom direct naar Assen af te reizen. Hij mocht de Mégane race meerijden, al moest hij starten vanaf de laatste plaats. Vanaf die positie begon Bastiaans een formidabele inhaalrace, die hem uiteindelijk de vijfde plaats op zou leveren. Bastiaans: "De auto was super. Toen de Safety Car de baan verliet verloor ik veel tijd omdat de coureurs die vlak voor mij reden niet snel genoeg op het vertrek van de Safety Car reageerden. Als dat anders was gelopen was ik volgens mij op het podium terechtgekomen."

De Kroon Racers Rembert Berg, Evert Kroon en Chris Zegers hadden het in Assen minder naar hun zin. Berg en Kroon ("Ik werd aangetikt") vlogen al in de eerste ronde van het asfalt terwijl Chris Zegers de pits in moest om zijn bolide te laten repareren. Zegers: "Al tijdens de opwarmronde begaf mijn versnellingsbak het. De bak zat vast in zijn derde versnelling. Gelukkig konden de monteurs dat repareren. Het enige probleem dat bleef was dat mijn dashboard display niet werkte. Dat betekende dat ik niet kon aflezen in welke versnelling ik reed. Voor mij, als onervaren coureur, was dat een probleem. Desondanks heb ik mij uitstekend vermaakt. " Zegers kwam als 21e over de finish. Uitslag Marlboro Renault Mégane Trophy, TT circuit Assen, 15 augustus 1999

1 John de Vos, 13 ronden in 24:22.82, gemiddeld 125.188 km/u
2 Pim van Riet
3 Jacky van der Ende
4 Bert Ploeg
5 Phil Bastiaans
21 Chris Zegers
Rembert Berg en Evert Kroon uitgevallen.

Snelste trainingstijd: Bert Ploeg, 1:48.197, gemiddeld 130.196 km/u Snelste ronde: Phil Bastiaans, 1:39.894
Snelste junior: Frank Scholten (zesde overall)

Stand Marlboro Renault Mégane Trophy na vijf van acht races (onder voorbehoud)

1 John de Vos 93 punten
2 Pim van Riet 83 punten
3 Phil Bastiaans 47 punten
4 Jacky vd Ende 46 punten
5 Hugo Charles 46 punten

Stand Juniorklassement (onder voorbehoud)
1 Frank Scholten 24 punten
2 Roy vd Weijden 21 punten
3 Rembert Berg 21 punten

Deel: ' Van der Ende derde in Renault Mégane Trophy '
Lees ook