Ingezonden persbericht

Van Gogh 150 jaar officieel begonnen

Met de 'onthulling' van zijn Zonnebloemen-op-wereldformaat is vandaag (dinsdag 7 januari 2003) het Van Gogh 150 jaar officieel van start gegaan. Deze openingsmanifestatie vond plaats in het Lekker weg in eigen land paviljoen op de Vakantiebeurs in Utrecht.

Op zondag 30 maart 2003 is het precies 150 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) werd geboren. Ter gelegenheid van deze verjaardag zijn er (internationale) tentoonstellingen en vinden er in verschillende delen van Nederland activiteiten plaats die in het teken van de schilder staan.

Zo zijn er in het Van Gogh Museum in Amsterdam twee exposities. De keuze van Vincent. Van Goghs Musée imaginaire (14 februari-15 juni 2003) is de eerste. Aan de hand van circa 200 werken wordt een beeld geschetst van Van Goghs voorkeuren op het gebied van de beeldende kunst, een aspect dat tot op heden nog nooit uitgebreid en diepgaand in een expositie aan bod kwam. De tentoonstelling Gogh Modern. Vincent van Gogh en de hedendaagse kunst (27 juni-12 oktober 2003) laat werk zien van belangrijke kunstenaars van na 1945 die een relatie hebben met Van Gogh of van wie het werk zonder Van Gogh moeilijk denkbaar zou zijn. In het Kröller-Müller Museum is de tentoonstelling Vincent & Helene (14 februari-12 oktober 2003) te zien. Helene Kröller-Müller, oprichtster van het museum, verzamelde tussen 1908 en 1929 vele werken van Van Gogh: bijna tweehonderd tekeningen en zevenentachtig schilderijen. Deze tentoonstelling gaat in op de passie die zij had voor zijn werk. Door alle schilderijen op volgorde van aankoop te hangen, wordt duidelijk op welke manier zij verzamelde. Gedurende de tentoonstelling organiseert het Kröller-Müller Museum samen met het Nationale Park De Hoge Veluwe allerlei activiteiten met Van Gogh als inspiratiebron, zoals een fietsroute, tekenworkshops, muziekuitvoeringen, filmvoorstellingen en een verjaardagsfeest op 30 maart.

Noord-Brabant en Drenthe
In Noord-Brabant, waar Van Gogh in Zundert is geboren, worden tal van Van Gogh-arrangementen georganiseerd, zoals de vijfdaagse 'Tour van Gogh' met bezoeken aan Zundert, Etten-Leur, Nuenen en de musea in Amsterdam en Otterlo. Daarnaast zijn er driedaagse arrangementen 'In de voetsporen van Van Gogh' met bezoeken aan de plekken waar Van Gogh heeft geleefd en gewerkt. Tenslotte zijn er in Noord-Brabant speciale wandel- en fietsroutes zoals 'La route Van Gogh'. Vincent van Gogh heeft in 1883 bijna drie maanden doorgebracht in Drenthe. Die periode is zowel voor zijn ontwikkeling als mens, als die van kunstenaar van groot belang geweest. In de keuze van zijn onderwerpen blijkt dat Drenthe een onmisbare schakel in zijn kunstenaarsloopbaan is geweest. In Nieuw-Amsterdam verbleef Van Gogh in het logement annex veerhuis van Hendrik Scholte. Het pand is inmiddels zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl van 1883 teruggebracht. Het is het enige door Van Gogh bewoonde pand in Nederland dat voor het publiek toegankelijk is. Ook in Drenthe zijn er meerdaagse arrangementen, met onder meer het thema 'Kruip in de huid van Van Gogh'. Daarin is ook een schildersclinic opgenomen. Er is eveneens een groepsdagtocht met een wandeling door het veengebied waar Van Gogh veel geschilderd heeft.

Toerisme Recreatie Nederland
Marketing PR
Vlietweg 15
Postbus 458
2260 MG Leidschendam
tel: + 31 (0) 70-3705356
fax: + 31 (0) 70-3705420
mobiel: 06-20 00 43 11
email: mschuiling@holland.com
www.holland.com
www.vvv.nl

Deel: ' Van Gogh 150 jaar officieel begonnen '
Lees ook